Lichtkamers nieuwe ingangen Eusebius

Lichtkamers Eusebiuskerk ingang transept
Staat SEA voor Stichting Eusebius Afbraak?

De Eusebiuskerk krijgt zogeheten lichtkamers als nieuwe ingangen. Dit ontwerp van de Rotterdamse architectenbureaus ODC en Suzanne Linders heeft een wedstrijd hierover van de Stichting Eusebius Arnhem (SEA) gewonnen. De stichting wil nieuwe ingangen aan beide kanten van de kerk.

Bij de huidige ingangspartij komt een permanente tentoonstelling over de Slag om Arnhem. Voor dat doel wordt het deel onder de toren grotendeels gescheiden van de rest van het kerkgebouw. Daarom zijn passende ingangen nodig bij het andere gedeelte, vindt de SEA. Ook is de kerk volgens de stichting nu nog te veel een barrière tussen de noordelijke en de zuidelijke binnenstad.

Middeleeuwen

“De nieuwe entrees maken een doorgang dwars door het schip mogelijk, zoals dit in het verleden, tijdens de Middeleeuwen, ook al mogelijk was”, stelt de SEA. “De noord-zuidas in de transepten kan zodoende een belangrijke verbindingslijn in de stad worden.”

Aan de wedstrijd hebben professionele ontwerpers, maar ook andere geïnteresseerden meegedaan. Het uiteindelijke ontwerp is gekozen door een professionele jury. Wel kon iedereen via internet meestemmen. De jury heeft zich daar blijkbaar niet veel van aangetrokken.

Naturel licht

Het volgens de jury subtiele gebruik van de oude vensters als ‘etalage’ in het winnende ontwerp krijgt veel waardering. “De lichttoepassing is sterk. Het ontwerp komt heel naturel over.”

Of en wanneer het ontwerp werkelijkheid wordt, is nog niet bekend. Er is nog geen geld om het plan uit te voeren. Het zou moeten worden betaald uit het restauratiebudget en dat is er ook nog niet.

Metselwerk

Verder verdwijnt eeuwenoud metselwerk alsof het niets is. Wie goed kijkt naar dat deel, kan de hele bouwgeschiedenis van de kerk terugzien. Ook wat na de middeleeuwen is gebouwd, kan historisch zijn. Waarom de SEA hier zo makkelijk overheenstapt, is me een raadsel.

Hun suggestie dat dit juist deel toch niet historisch interessant is, lijkt me vooral voor de gelegenheid bedacht. Met die argumentatie kun je net zo goed de hele kerk afbreken. Staat SEA voor Stichting Eusebius Afbraak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s