Verloederd winkelcentrum Presikhaaf was ooit de modernste van Europa

winkelcentrum Presikhaaf
In de jaren 60 was iedereen nog apetrots op Winkelcentrum Presikhaaf

Winkelcentrum Presikhaaf krijgt een nieuwe eigenaar. Daar is een groot deel van de Arnhemmers blij mee. De verpauperde mall heeft een flinke opknapbeurt nodig en misschien biedt het vastgoedbedrijf Wereldhave dat wel. De geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen.

Ook in 1987 kreeg het grote complex uit 1965 een facelift. Toen verrees de karakteristieke overkapping. Daarvoor was het een simpel winkelcentrum met luifels voor de winkels. Hoewel… Simpel? Nee. Het was een van de eerste winkelcentra van dit soort van heel Europa.

Toppunt van moderniteit

Zo kunnen we nu nog goed zien wat een halve eeuw terug het toppunt van moderniteit was. Want dat was Winkelcentrum Presikhaaf zeker! Het is het oudste op de Amerikaanse mall gebaseerde complex van Europa. Het ontwerp van architect Piet Zanstra omvatte niet alleen winkels, maar onder meer ook een bioscoop met de naam Studio A.

Vanuit heel Europa kwamen bestuurders en stedenbouwkundigen kijken naar dit Arnhemse wonder. Zij vergaapten zich aan de twee pleinen aan de beide kanten van de winkelpromenade, die voor ‘een bijzonder evenwichtig geheel’ zorgde.

Verloedering

Nog in 1971 zou het complex in de Nederlandse provinciestad op een Parijse tentoonstelling model staan als het modernste winkelcentrum van Europa. Dat beweren althans diverse websites; om welke expositie het precies gaat kan ik helaas niet achterhalen.

In de jaren 60 en 70 waren veel Arnhemmers apetrots op Winkelcentrum Presikhaaf. Dat veranderde in de jaren 80, toen de verloedering zich inzette. De noodzakelijke renovatie van 1987 is inmiddels ook al lang en breed versleten. Het zou mooi zijn als de grandeur van een halve eeuw geleden weer terug zou komen.

3 gedachtes over “Verloederd winkelcentrum Presikhaaf was ooit de modernste van Europa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s