Het groenste monument van Arnhem: de Groene Bedstee

beuken bedstee
De beuken in de ‘bedstee’ blijven dun.

De grootste, de nieuwste, de kleinste, de hoogste… Arnhems Erfgoed bekijkt deze zomer de extreemste monumenten van de Gelderse hoofdstad. Vandaag het groenste monument van Arnhem: de Groene Bedstee op landgoed Mariëndaal.

Zoals een bedstee je afsluit van een kamer, zo sluit de Groene Bedstee je af van de rest van het landgoed Mariëndaal. Rijke dames wilden graag wandelen zonder gezien te worden door de begerige ogen van mannen. Daarnaast wilden ze zo min mogelijk bruin worden; dat was iets voor boerenmeiden die op het land moeten werken. Daarom is de Groene Bedstee van de zijkant en bovenkant dicht.

150 jaar oud

Rond 1860 legden houtvesters de bedstede aan op landgoed Mariëndaal. Het landhuis zelf verrees al een slordige eeuw eerder, ruwweg op de plek waar in de middeleeuwen een klooster stond. Een rest daarvan doet elders op het landgoed dienst als soort van picknicktafel. De Groene Bedstee ligt daar mooi tussen en is misschien wel Arnhems bijzonderste groen erfgoed.

Waarom zijn die bomen eigenlijk zo dun? Beuken en linden van 150 jaar oud zouden toch veel dikker moeten zijn? Volgens informatie van Het Geldersch Landschap, dat de eigenaar van de beukenhaag is, komt dat omdat de bomen vaak worden bijgesnoeid en zo de kans niet krijgen om groot en dik te worden.

Idylle

Nog steeds is het bedoeld om te wandelen. Hekjes verhinderen de fietsers en andere tweewielers om deze idylle te verstoren. In het midden van de Bedstee staat een linde met een bankje erbij. Die boom zou de liefde symboliseren. Nee, die negentiende-eeuwse dames kwamen niet alleen maar met kuise bedoelingen naar deze discrete plek. Dat is wel duidelijk.

Zo’n soort dichte beukenlaan heet ook wel ‘berceau’. In Nederland zijn daar nog een paar van bewaard gebleven, vooral in het noorden van het land. Voor wie op een hete zomerdag een wandelingetje wil maken, is het ideaal. Een gezond bruingebrande huid is nu wel wat meer in de mode, maar er zijn grenzen. Roodverbrand zijn is ook niet alles.

Groene bedstee
Op hete dagen kun je er mooi wandelen zonder te verbranden.
Foto: "06300016groenebedstee" door Pimvantend - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s