‘Castellum Meinerswijk wordt werelderfgoed’

Het castellum in Meinerswijk wordt misschien werelderfgoed. De resten van het Romeinse verdedigingswerk wordt voorgedragen als onderdeel van de Limes, de grens van het Romeinse rijk. Dat bevestigt een medewerker van de provincie Gelderland. Die is met de gemeente Arnhem hierover in gesprek.De archeologische resten van de noordgrens van het Romeinse Rijk in heel Nederland moeten gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van  Unesco komen. Een werelderfgoedstatus levert vanuit de VN-cultuurorganisatie geen subsidie op, legt de woordvoerster van de provincie uit. Beheer en onderhoud is voor eigen rekening van het land dat de status aanvraagt. De Limes liep langs de oude loop van de Rijn in de Romeinse tijd. Een groot deel daarvan ligt in het huidige Gelderland.

Castra Herculis

Eind vorig jaar zijn de sporen van het Romeinse fort zichtbaar gemaakt voor het publiek. Volgens sommige historici zijn het de resten van het Romeinse verdedigingswerk Castra Herculis. Andere bestrijden dat, omdat die volgens bronnen uit die tijd veel groter was dan het bouwwerk dat in Meinerswijk is gevonden.

De nabijgelegen Romeinse tuin komt volgens de provinciewoordvoerster in elk geval niet op de Werelderfgoedlijst. Onderdelen van de Limes moeten een militair karakter hebben, legt ze uit. “Daarnaast moeten de vondsten authentiek en intact zijn. Dat betekent dat wat je voordraagt daadwerkelijk rond de 2000 jaar oud moet zijn.” Een replica als de tuin bij Elderveld voldoet dus niet.

Grensoverschijdend

In Nederland staan al onder meer de molens bij Kinderdijk in Zuid-Holland, het Woudagemaal in Friesland en de binnenstad van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst. Landen dragen zelf de kandidaten voor aan de Unesco. Het bijzondere aan de Limes is dat dit een van de weinige grensoverschrijdende werelderfgoederen wordt; het ligt voor een groot deel in Duitsland.

Of de provincie en de gemeente daadwerkelijk de archeologische resten in Meinerswijk gaan voordragen als onderdeel van de Limes, beslissen de partijen komende december.

Dit artikel is ook verschenen op Ik hou van Arnhem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s