Arnhemse bucketlist: nazibunker, schuilkelder en grafheuvel

Diogenesbunker
Van dit type bunker zijn er nog twee in Europa.
De lente komt eraan en iedereen krijgt weer zin  om op erop uit te trekken. Natuurlijk zijn de Taj Mahal, de piramide van Cheops en die grote Jezus in Rio interessant. Maar hier in Arnhem zijn er ook nog zat ontdekte en onontdekte monumenten. Vandaar: mijn persoonlijke bucketlist voor mijn eigen woonplaats voor de komende maanden. Een top 3. 
Zeldzame bunker

Binnen onze gemeente ligt een voormalig nazi-commandocentrum. Deze zogeheten Diogenesbunker vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de luchtverdediging van Nederland, plus half België en een deel van Duitsland. Van dit type bunker zijn er nog maar twee over in Europa. 

Dat één daarvan in Schaarsbergen ligt, is dus zeker bijzonder. Behoorlijk wat ontwikkelaars hebben plannen met het immense kolos bij Schaarsbergen, zo staat deze week in de krant. Dus eigenlijk heb ik een beetje haast; ik zou het het liefst in een zo authentiek mogelijke staat willen bewonderen.

Verborgen schuilkelders
Le grand cerf
Onder het Willemsplein ligt een enorme schuilkelder.

Onder het Willemsplein zit er een. Onder speeltuin De Leuke Linde op Klarendal zit er ook een. Schuilkelders uit de Koude Oorlog! De Klarendalse kelder zou zelfs nog uitgerust zijn met een compleet commandocentrum. Daarmee kon zelfs tijdens een atoomaanval de Arnhemse burgemeester blijven bellen met Den Haag.

In 2012 waren er plannen om die onder het Willemsplein te renoveren tot een stadslounge. Blijkbaar is dat niet van (onder) de grond gekomen, of ik heb iets heel erg gemist. Jammer, want het zou een prachtige horecaplek zijn. Wordt wellicht vervolgd.

De grafheuvels van Warnsborn

grafheuvel warnsborn
Als je het verhaal er niet achter weet, zie je er weinig aan.

Verreweg het oudste erfgoed van Arnhem zijn de grafheuvel op het landgoed Warnsborn. De grootste daarvan heet Meelworstenberg, genoemd naar het broodbeleg van de hulpjes van de archeologen uit het begin van de twintigste eeuw. Deze zou de grootste van zijn soort in Noordwest-Europa zijn. De grafheuvels zijn zo’n 4000 tot 2700 jaar oud.

Ik ben vaak genoeg op Warnsborn geweest, maar heb de heuvels nog nooit kunnen ontdekken. Waarschijnlijk ben ik er al vaak genoeg overheen gelopen zonder het verhaal achter te weten. Van sommig erfgoed moet je weten hoe bijzonder het is, anders zie je het niet.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bijzondere plekken in en rond Arnhem die je gezien moet hebben. Wie heeft er nog een goede tip? Laat het me weten!

Foto's: Wikimedia

					

7 gedachtes over “Arnhemse bucketlist: nazibunker, schuilkelder en grafheuvel

 1. Volgens mijn is er ook een bunker/schuilplaats geweest onder het gebouw ing/girokantoor aan de velperweg arnhem wij noemde het vroeger het duitse bosje je kon daarin via de Dr. Hartoglaan.

  Like

 2. De laatste keer dat ik daar in de Klarendalse bunker ben geweest (laatste keer in 2006 voor mijn werk) was alles nog aanwezig zoals:
  – kantineruimte
  – slaapvertrekken
  – fietsen voor het leveren van stroom
  – commandoruimte
  – verdeelstation telefonie
  Een prachtig iets om te zien maar ja, voordat je binnen was hé, de ene deur na de ander deur.
  De gehele vloer is op dempers gemonteerd om eventuele trillingen op te vangen.
  Ik vond het altijd wel leuk om deze bunker in te gaan, blijft iets aparts.

  Like

 3. Wat is er niet te vertellen over Arnhems “bergen:”, Bakenberg, Kemperberg, Menthenberg, Braamberg, Heselberg, Waterberg(c.q. Galgenberg), Paasberg, enz enz?
  Is Arnhem op deze 7 bergen begonnen met bouwen of zijn het er nog meer?
  Waar komen alle (ondergrondse) beken in Arnhem
  vandaan “Water”berg, “Klaren”beek, “Bron”beek, “Wellen”stein (de Sint Jansbeek is wel bekend).

  Like

   1. En dan loopt er ook nog een gangenstelsel vanaf vliegbasis Deelen naar Arnhem en staat op vliegbasis Deelen ook nog een bunker

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s