Kerkplein

Steigers Eusebiustoren op de monumentenlijst

Wethouder Gerrie Elfrink (cultuur) heeft besloten de steigers van de Eusebiustoren te plaatsen op de rijksmonumentenlijst. “Deze karakteristieke constructie getuigt van een bijzondere bouwkwaliteit”, laat de gemeente Arnhem in een persbericht weten. “Bovendien vormen de bouwsteigers een vertrouwd beeld in het stadslandschap. Bijna elke Arnhemmer is opgegroeid met het beeld van de Eusebius in de steigers.”

Steigerbouwbedrijf Bejo bevestigt dat er ‘een uniek concept’ rond de kerk staat. “De constructie zit zo in elkaar dat het niet op het dak van het schip hoeft te leunen”, legt woordvoerder Christiaan Hooks uit. “De inmiddels decennia oude steigers vormen een zodanig organisch geheel, zoals je die nergens in Nederland nog ziet.”

Sloop

Probleem is wel dat in 2019 de restauratie van de toren voltooid is. Geert van Brommelen, erfgoedadviseur bij de provincie, heeft het plan de campagne gelukkig al klaar liggen. “Arnhemmers zijn gewend aan de steigers, niet aan de toren. Die breken we na de restauratie dan ook steentje voor steentje af en bouwen we op in het Openluchtmuseum.”

De steigers blijven dan staan, zodat de Arnhemse burger zijn vertrouwde beeld niet hoeft te missen. “Moeten ze wel een beetje om dat nieuwe filmhuis heen kijken”, waarschuwt Van Brommelen. “Anders heeft het geen zin.” De monumentale status van de steigers gaat per zaterdag 1 april in.

 

4 gedachtes over “Steigers Eusebiustoren op de monumentenlijst

    1. Beter zou zijn, dat hele gedrocht, wat zich een kerk noemt te slopen. Mooi groen planten en het miljoenen kostende gedrocht zijn we mooi vanaf! Dat “ding” staat mijn leven lang al in steigers. Hoeveel geld is daardoor al weggegooid? Weg met dat “ding”! En dan heeft er ook nog iemand bedacht het plein ERVOOR te verzieken, door er een gebouw op te zetten. Geweldig gemeente Arnhem, lekker bezig!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s