Oude Phoenix past prima bij nieuw station

Phoenix
De sokkel moet het oude en het nieuwe verbinden.
De Phoenix staat weer op het station. Deze ruim zestig jaar oude sculptuur van kunstenaar Willem Reijers verdween een kleine twintig jaar terug vanwege de uitgebreide vernieuwing van het gebouwencomplex. Nu dat bijna is afgerond, kan het kunstwerk weer klaarstaan voor de reizigers. Vrijdag heeft kunstenaar kunstenaar zeP, oftewel E. Pietersen, het op zijn nieuwe plek neergezet.

Dat is blijkbaar niet helemaal zonder slag of stoot gegaan, mailt hij. “De wens van de gemeente om het beeld te laten herrijzen in het nieuwe gebouw werd door de architect niet met gejuich ontvangen”, vertelt hij. Een architect heeft meestal een bepaalde stijl voor een gebouw voor ogen en zit vaak niet te wachten op een element die daar volgens hem niet in past.

Passend

De opdracht voor Pietersen was dan ook om samen met de architect een goede, passende oplossing te verzinnen. Die lag in dit geval in een sokkel die een goede overgang vormt tussen het oude beeld en het nieuwe station, laat Pietersen weten. “Het beeld van Willem Reijers heeft mijns inziens zeker de tand des tijds goed doorstaan, zodat het ook in dit moderne gebouw goed aanwezig kan zijn.”

Het kunstwerk stond ook in het oude stationsgebouw van Arnhem. De Phoenix was in de jaren 50 een geschenk van de NS aan de stad en moest de herrijzenis uit de ellende van de Tweede Wereldoorlog uitbeelden. Jarenlang heeft het in een opslagplaats van de gemeente Arnhem gestaan.

Phoenix Arnhem
Het beeld heeft jaren in een opslagplaats gestaan.
Foto's: zeP

2 gedachtes over “Oude Phoenix past prima bij nieuw station

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s