Vier ton ligt nog klaar voor het ‘stinkhuisje’

Brinkman Vissergemaal
Het Brinkman Vissergemaal staat al tien jaar leeg.

Het Brinkman Vissergemaal ligt op een mooie plek aan de dijk. Achter het bruine gebouw ligt een nieuw stukje Malburgen-West. Aan de voorkant kijkt het uit over de dijk uit over de uitgestrekte uiterwaarden. Links en rechts twee van de drie bruggen die Arnhem-Zuid met de rest van de stad verbinden. Een leuk plekje voor horeca, toch?

Dat vindt onder meer de provincie Gelderland. Zij besloot in 2014 387.000 euro beschikbaar te stellen om een cafétje, restaurantje of wat dan ook in het ‘Stinkhuisje’ te vestigen. Dat kan een prima pleisterplaats worden voor fietsers, die bijvoorbeeld net in Meinerswijk zijn geweest. Borrelen, zo’n beetje met uitzicht op het Provinciehuis, gesponsord door diezelfde provincie.

Enige monument

Dat zou een bijzondere herbestemming zijn geweest voor het enige monument van de wijk Malburgen. In 1934 verrees het in opdracht van de gemeente Arnhem. Zij wilde in de Stadswaarden, ook wel bekend als de Malburgse Polder, woningbouw mogelijk maken. Daarvoor moest eerst de zompige bodem van het nog deels onbedijkte gebied worden ontwaterd.

Brinkman Vissergemaal
Het gemaal pompte het water 7 meter omhoog.

Het hoogteverschil dat het overtollige water moest overbruggen naar de Rijn, was 7 meter. Stadsingenieur J.P. van Muijlwijk bedacht hiervoor een constructie van gewapend beton en stevige elektromotoren. Stadsarchitect Johannes van Biesen ontwierp de buitenkant. Het bouwwerk kreeg de naam van Van Muijlwijks net overleden voorganger M.A. Brinkman Visser.

Droge voeten

Tot 2005 hield het waterwerk de voeten van de Malburgers droog. Het maalde niet alleen het grondwater de Rijn in, maar pompte ook rioolwater op. Eerst ging dat gewoon de rivier in, later moest dat richting de waterzuivering. Aan de geur die dat verspreidde, dankt het Brinkman Vissergemaal zijn twijfelachtige bijnaam.

Na 2005 houden andere gemalen de bodem onder Arnhem-Zuid droog. Sindsdien staat het pand leeg. Blijft dat zo? Voorlopig wel. Volkshuisvesting wilde het horeca-plan uitvoeren. Maar dat mag de woningstichting niet van politiek Den Haag. Woningstichtingen moeten betaalbare huizen bouwen en niet de kroegbaas uithangen op kosten van de gemeenschap, zo vindt Woon-minister Stef Blok.

Herbestemming genekt

Niet een geheel onbegrijpelijk standpunt van Den Haag. Maar zo draaien de landelijke regels wel een mooi herbestemmingsplan de nek om. Voor het relatief lage bedrag van 50.000 tot 75.000 euro zou het plan al kunnen worden uitgevoerd. Maar nee, Volkshuisvesting mag het gewoon niet. Helaas.

Wat er met die kleine vier ton van de provincie gebeurd is? Dat is me niet helemaal duidelijk. Ligt dat nog steeds klaar als potje voor elke investeerder die iets wil doen met het Brinkman Vissergemaal? In dat geval: horeca-exploitanten, meld u! Hier ligt een prachtkans.

3 gedachtes over “Vier ton ligt nog klaar voor het ‘stinkhuisje’

  1. Goedemiddag,

    Een artikel die de kansen van een prachtig monument benadrukt. Heeft u een mailadres waarop u bereikbaar bent? Ik zou graag per mail met u willen sparren over dit object.

    Vriendelijke groet,
    Rick Hageman

    Like

Plaats een reactie