Verstopte panden uit 16e en 17e eeuw

Weverstraat zijgevel
Het voorhuis (puntdak met gele zijgevel) is volgens bouwhistoricus Berends zestiende-eeuws.

Bij de Hemelrijkpassage staan panden die ouder zijn dan hun gevel doet vermoeden. De puntgevels aan de achterkant zien er een stuk historischer uit dan de lijstgevel aan de voorkant. Hoe oud precies? Een lezer van dit weblog, een zekere G. Berends, geeft me het antwoord.

Als bouwhistoricus bij de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft hij dit huis in 1996 onderzocht. Dat lijkt me dan een betrouwbare bron. “Ik meen de voorbouw te kunnen dateren in het tweede kwart of het midden van de 16de eeuw”, vertelt Berends. Dan wijst hij dus op het deel met het schuine dak, dwars aan de Weverstraat.

De puntgevels die in de Hemelrijkpassage te zien zijn, zijn iets jonger. Berends: “Beide aanbouwen aan de achterzijde dateer ik in het eerste kwart van de 17de eeuw.” Niet helemaal middeleeuws, inderdaad. Maar de ouderdom van de panden is zeker indrukwekkend.

Gevel

Op de gemeentelijke monumentenlijst staan de gebouwen aangemerkt als uit 1890. Jammer dat de gemeente niet verder kijkt dan de gevel. Maar de panden zijn beschermd, dat is in elk geval iets.

Een rapport over deze panden is terug te vinden in het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, vertelt Berends. Wellicht interessant om daar eens te kijken, En wie weet liggen daar nog wel meer mooie verhalen verborgen over Arnhemse panden.

Dit bericht is een vervolg op Oude panden verstopt tussen Weverstraat en Hemelrijkpassage

Hemelrijk kijkrichting naar Weverstraat.
De puntgevels zouden in de vroege zeventiende eeuw zijn gebouwd.

3 gedachtes over “Verstopte panden uit 16e en 17e eeuw

  1. ik ben nog op zoek naar een foto van het eerste huis dat roelof roelofs viervant liet bouwen in de beekstraat. Niet het oude politiebureau, maar het andere pand.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s