Het hoogste monument van Arnhem. Wie wint?

Belvedere uitzicht
Uitzicht vanaf de Belvedère in het Sonsbeekpark. Het hoogste historische punt van Arnhem?

De grootste, de nieuwste, de kleinste, de hoogste… Arnhems Erfgoed bekijkt deze zomer de extreemste monumenten van de Gelderse hoofdstad. Vandaag het hoogste monument van Arnhem. Wie wint?

In dit vlakke land zijn de kerken de enige bergen, beweerde ooit een bekend Belgisch chansonnier. Arnhem is voor Nederlandse begrippen best heuvelachtig. Maar voor internationale begrippen valt het best tegen; we hebben twee topjes van 85 meter boven zeeniveau: de Galgenberg en de Waterberg. En verder het iets lagere Hoogte 80.

Folly

Om erachter te komen wat het hoogste monument is, moeten we even kijken naar twee dingen: het monument zelf en de hoogte van de plek waar het ooit is neergezet. Nu staat er op een heuvel in het Sonsbeekpark een leuke belvedère. Deze ‘folly’ uit 1821 is een meter of dertig hoog en staat op 70 meter boven NAP. Dat is alles bij elkaar een meter of honderd.

Op die honderd meter heb je vanaf het neogotische rijksmonument een uitzicht over de hele stad. Alles lijkt aan je voeten te liggen, behalve dan die uit 1969 daterende mast bij het Kema-terrein. Dat is geen monument. Wel beschermd is de Eusebiustoren. Zou hij…

Torenhaan

Inderdaad. Arnhems bekendste kerktoren is 93 meter. Is dat lager dan de belvedère in het Sonsbeekpark? De kerk staat volgens het Actueel Hoogtebestand Nederland op een hoogte van ongeveer 13 meter. Daarmee kijkt de torenhaan van de Eusebiuskerk net zes meter neer op de Sonsbeekse uitkijktoren.

De toren van de Eusebiuskerk is dus met zo’n 106 meter het hoogste monument van Arnhem. Niet het hoogste punt, dat is de Tennet-toren. Het meet volgens de KPN 155 meter inclusief mast en ligt ook nog eens op 30 meter hoogte. Dat is wel honderd meter meer dan het hoogste heuveltje van de stad.

FOTO: "Arnhem vanuit belvedère Sonsbeek 36" door Atsje - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Een gedachte over “Het hoogste monument van Arnhem. Wie wint?

  1. Maar wat is nu het hoogste punt van Arnhem zonder bebouwing mee te rekenen ? Moscowa ? Of kijken we ook buiten de bebouwde kom ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s