Resten van negentiende-eeuwse armoede aan de Trans

Opgraving Trans Arnhem
De boogconstructie (midden links) was een manier om geld te besparen. De gelige cirkel is een beerput.

Archeologen hebben het maar druk in Arnhem. Het zal veel bewoners van de stad al zijn opgevallen: in de zuidelijke binnenstad is de laatste tijd een hoop gesloopt. Vooral veel bouwwerken van net na de Tweede Wereldoorlog moeten het ontgelden. Daaronder komt vaak het een en ander tevoorschijn. Deze week was er onderzoek aan de Trans.

Daar zijn onder meer een waterput, een beerput en steunbogen van een muur gevonden, vertelt archeoloog Leo Smole. Eeuwenoud? “Ze zijn in elk geval van na 1850. Voor die tijd was dit gebied nog niet bewoond.” De huizen waar deze bij hoorden, zijn volgens Smole verdwenen bij de Slag om Arnhem. Daarna is de recent gesloopte bebouwing erop gezet. “Alles boven de 80 centimeter onder het oppervlak is toen verstoord.”

Verdedigingswerk

Het deel waar nu gegraven wordt, ligt buiten waar de middeleeuwse stadsmuren liepen. De naam Trans gaat terug op een oud woord dat duidt op een bepaald soort verdedigingswerk. Later kwamen de ‘Weerdjes’, zoals dit gebied heette, binnen de wallen te liggen. De zompige kleigrond werd toch eeuwenlang niet bebouwd.

Pas na de slechting van de stadsmuren in de negentiende eeuw breidde Arnhem uit tot aan de Rijn. Aan de kade verrezen veel van de chique panden die we nog kennen. Achter die huizen kwamen de armen terecht. De Weerdjesstraat stond jarenlang bekend als een van de armste delen van de stad, waar veel sloppen lagen.

Goedkoop

Van deze armere huizen van de stad zijn nu de resten aangetroffen. Dat blijkt wel uit een rest van de ondergrondse muur die is gevonden: met een boogconstructie. Was dat een kelder? Welnee, vertelt Smole. “Dat was een goedkope manier van een muur bouwen. Die boog spaarde baksteen uit.”

De komende tijd gaan de archeologen verder in de Trompetstraat. Of ze snel door kunnen werken aan de Trans is de vraag; er loopt nog een onderzoek of de bodem vervuild is.

 

Een gedachte over “Resten van negentiende-eeuwse armoede aan de Trans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s