Opgravingen Trompetstraat: een heipaal in een eeuwenoude beerput

put bij opgraving trompetstraat
Beerput of waterput?

Leo Smole, archeologie-adviseur voor de gemeente Arnhem, heeft woensdagochtend net een rond bouwsel van roodbruine baksteen blootgelegd. Hij werkt in de bouwput aan de voet van de Eusebiuskerk, waar een wooncomplex moet komen. Op de plek van de oude Trompetstraat moet een nieuwe verrijzen.

“Ik dacht dat ik een vloertje had gevonden”, vertelt Smole. “Maar het blijkt een put te zijn.” Een waterput of een beerput? Dat weet hij niet zeker. “Als waterputten vroeger in onbruik raakten, dan werden ze daarna vaak alsnog als beerput gebruikt.” Daar is toch een hoop te vinden voor archeologen? “In deze niet. Hier hebben ze tijdens de Wederopbouw een heipaal in geslagen.”

Halfvergane palen
Opgraving middeleeuwse beschoeiing
Leo Smole aan het werk aan de middeleeuwse beschoeiing.

Niet ver van de put staan er op de archeologische site hier en daar halfvergane palen in de grond. Dit zijn waarschijnlijk resten van oude beschoeiing van de Sint Jansbeek, die ooit om de Eusebiuskerk heen heeft gelopen. Dat weet Smole niet helemaal zeker. “Ze kunnen ook aan de Rijn hebben gelegen. Die heeft op verschillende manieren gelopen.”

Hoe oud die beschoeiing precies is, moet ook nog uitgezocht worden. Smole: “Ze staan in dezelfde laag waar ook zogeheten Pingsdorf-aardewerk is gevonden.” Dergelijk serviesgoed was tussen 900 en 1200 in zwang. “Maar het kan ook goed zijn dat de palen later in de grond zijn geslagen. Ik houd er een van achter voor jaarringenonderzoek.”

Opgehoogd

De palen staan enkele meters lager dan het Kerkplein in de grond. “In de late middeleeuwen en daarna is het hier opgehoogd”, legt de archeologie-adviseur uit, terwijl hij met een borstel de eeuwenoude beschoeiing verder schoonmaakt. “Kelders kwamen hier gewoon overheen.”

oude bestrating Trompetstraat
Onder de resten van de vooroorlogse bestrating liggen nog fundamenten van huizen.

Ietwat verderop heeft hij een stuk vooroorlogse bestrating van de Trompetstraat gevonden. Dat is een stuk recenter en ligt nauwelijks onder het huidige maaiveld. “Daar hebben ze na de oorlog gewoon de fundamenten van de nieuwe gebouwen overheen gelegd. Dat was kennelijk makkelijker dan om het weg te halen.”

Slag om Arnhem

Enkele decimeters lager, in een sleuf naast de klinkers, liggen wat zwaardere bakstenen. Smole: “Dat zijn de fundamenten van de huizen die aan de Trompetstraat stonden. Die zijn in 1944 bij de Slag om Arnhem verdwenen.”

Enkele mannen met bouwhelmen staan aan de rand van de put. Ze zeggen iets over dat enkele archeologische vondsten “midden in het stramien staan”. Smole heeft niet heel veel tijd meer voor zijn onderzoek, dat is me wel duidelijk.

Bekijk hier het complete foto-album van de opgravingen

De Trompetsteeg in 1930.
De Trompetsteeg of -straat in 1930.
Bron oude foto Trompetsteeg: Gelders Archief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s