Rijn uit Romeinse tijd ligt nog in Immerloopark

Malburgsche Wetering
Veel meer dan een slootje in een park.

Wat doe je als het herfst is en de zon schijnt? Dan ga je wandelen, bijvoorbeeld in een park. In park Sonsbeek kun je bijvoorbeeld genieten van het gekabbel van de Sint Jansbeek. In het minder bekende Immerloopark in Arnhem-Zuid ligt een minstens even fascinerend stukje water.

Het is een stil watertje, maar de historische grond is diep. Het heet de Malburgse Wetering. De gemiddelde voorbijganger zal niet snel zien dat het bijzonder is. Het oogt als een wat brede sloot in een jaren 70-park in een jaren 70-wijk. Maar het is een van de laatste restjes van de loop van de Rijn in de Romeinse tijd.

Bewoonbaar

De zuidkant van de Rijn werd bij Arnhem eigenlijk pas in de jaren 30 van de twintigste eeuw fatsoenlijk bedijkt. De aanleg van het Brinkman Vissergemaal maakte het echt bewoonbaar. Tot die tijd was het drassig en liep het vaak onder water. Het nu nog grotendeels bestaande dijklichaam dat we kennen als de Huissensedijk en de Eldensedijk hield het land daarachter droog.

Tussen die dijk en de Rijn lagen nog wel wat boerderijen op een verhoging. Die hadden namen die de moderne Arnhemmer nog bekend in de oren klinken, zoals Immerloo, de (Grote) Koppel of de Bakenhof. Voor de rest had de rivier eigenlijk vrij spel in dat gebied. De loop ervan veranderde nogal in de loop der eeuwen.

Korte weg

Rond 1500 liep de Rijn met een boog om het huidige Malburgen heen, om zo ongeveer bij het huidige Roermondsplein langs de stad te komen, aan het einde van wat toen al de Rijnstraat heette. Daar mondde ook de Sint Jansbeek in de rivier uit. Daarna ging het verder westwaarts, zo ongeveer zoals het nu nog loopt. In 1530 besloot hertog Karel van Gelre dat die bocht uit de rivier moest en liet een kortere weg graven.

Zo kreeg de rijn de loop die het nog heeft. Het gevolg was dat andere takken van de Rijn bij Arnhem langzaam verzandden. De meeste verdwenen uit het zicht, behalve hier en daar wat stukjes als de huidige Malburgse Wetering. Die heeft trouwens nog een belangrijke functie; die is erg belangrijk voor de afwatering van delen van Arnhem-Zuid.

Kaart Jacob van Deventer
Oude Rijntakken (onderaan) verzandden na de aanleg van de tak langs de ommuurde stad in de zestiende eeuw.

Een gedachte over “Rijn uit Romeinse tijd ligt nog in Immerloopark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s