Iedereen mag nieuwe ingang Eusebiuskerk ontwerpen

Eusebius presentatie
Voorzitter Stichting Eusebius (links): “Er moet een nieuwe auto naar binnen kunnen.”

Aan de Eusebiuskerk moet iets drastisch veranderen. Dat vindt althans de Stichting Eusebius, die de grote kerk beheert. In het gedeelte in, onder en naast de toren komt volgens de stichting een permanente tentoonstelling over de slag om Arnhem. Het schip moet los daarvan kunnen worden geëxploiteerd. Daarom heeft dat een eigen ingangspartij nodig.

Sterker nog: twee ingangspartijen als het aan de stichting ligt. Die moeten komen aan de kant van café Dudok en aan de kant van de oude Markt in de grote uitbouwen aan de zijkant, de transepten. Wie mag die ontwerpen? Iedereen, ook u en ik. Vandaag begint de inzendingstermijn voor een ontwerpwedstrijd. Iedereen die een idee heeft, kan aan de slag. Ervaring op dit gebied is niet vereist.

Doorgang

De stichting ziet de nieuwe uitgangen wel zitten. “De Eusebius ligt nu als een barrière tussen de oude stad en de Markt met het Huis der Provincie en de Rijn”, stelt de website. “De nieuwe entrees maken een doorgang dwars door het schip mogelijk, zoals dit in het verleden, tijdens de Middeleeuwen, ook al mogelijk was. De noord-zuidas in de transepten kan zodoende een belangrijke verbindingslijn in de stad worden.”

Iedereen kan dus die ‘verbindingslijn’ gaan ontwerpen en dat mailen naar de Stichting Eusebius. Daar is tot 29 januari de tijd voor, dus dat is vrij kort dag. Ideaal om de kerstdagen mee te vullen. Zijn er nog eisen aan het ontwerp?

Nieuwe auto
Transept Eusebius
Noordertransept Eusebiuskerk. Op de plek van de container moet de ingang komen.

Voorzitter Hans Winters van de stichting legt op een bijeenkomst van Casa uit waar de ingangen aan moeten voldoen. “We hebben weinig ruimte naast de Eusebius. Het ontwerp moet tegen de gevel opklimmen en uitnodigen om naar binnen te gaan. En je moet er een nieuwe auto naar binnen kunnen rijden.”

Wat gebeurt er als dat mailtje met het ontwerp is gestuurd? “De inzendingen komen in de Eusebius te hangen”, vertelt Winters. “Een zeer deskundige jury kiest daar twee of drie van uit. De makers van deze inzendingen krijgen een geldbedrag om het verder uit te werken.” Daaruit kiest de jury een winnaar. Gaat de Stichting Eusebius dat ontwerp dan uitvoeren? Winters: “Als we geld hebben wel.”

Foto noordertransept: "Arnhem - Kerkplein 1-5" door Pompidom - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

 

 

3 gedachtes over “Iedereen mag nieuwe ingang Eusebiuskerk ontwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s