Een nachtje slapen in een oude havenkraan

Havenkraan
De bijna 60-jarige havenkraan doet nu kennelijk dienst als hotelkamer.

Veel Arnhemmers kennen hem wel: de oude havenkraan aan de Rijnkade. Wordt dat ding nog ergens voor gebruikt? Het antwoord op deze vraag is verrassend: ja, als hotelkamer. Wie 150 euro neertelt of een prijsvraag wint, mag er een nachtje in doorbrengen.

Het is werkelijk een geweldig originele plek om te logeren. Heel comfortabel is het echter niet. Er is bovenin deze kraan geen stromend water. Wie ’s nachts naar de wc moet, zal even moeten afdalen en over de kade naar een nabijgelegen theaterschip moeten lopen. Wie slecht ter been is, komt er sowieso niet in.

Kadedagen

Tijdens de kadedagen op 9 en 10 mei mogen de eerste logés, de winnaars van de prijsvraag, gebruik maken van deze hotelkraan. Het gevaarte staat op die plek sinds de kadedagen van 2013. Ooit stond het een stuk stroomopwaarts en was het in sinds 1956 gebruik bij de Arnhemse Betoncentrale.

Het las- en scheepsbouwbedrijf Helldörfer nam die betonproducent over en kreeg zo de kraan in bezit. Dat staat op de site van het lasbedrijf. Na een renovatie van de kade in 2009 paste het stuk industrieel erfgoed helaas niet meer op zijn oude plek. Gelukkig bracht Helldörfer het niet naar de sloper, maar sloeg het op.

Vergunning

“Vanuit de Stichting historische Schepen Arnhem kwam eind december 2012 het idee om de kraan op te knappen en geplaatst te krijgen op de kade”, aldus de site van Helldörfer. “Met een vergunning voor tijdelijke plaatsing van 5 jaar is het gelukt.” Met andere woorden: in elk geval tot 2018 mag de kraan daar blijven staan.

Tot die tijd is het een markant bouwwerk op de Rijnkade. Zou ik er een nachtje willen slapen? Ach, voor het uitzicht hoef je het in elk geval niet te laten.

Een gedachte over “Een nachtje slapen in een oude havenkraan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s