Langzaam wordt het Romeinse castellum zichbaar

Fort Meinerswijk
‘Konijnenhokken’ met stenen markeren de Romeinse fundamenten.

Officieel duurt het nog een paar maanden voor het af is. Maar wie wil kan de contouren van het Romeinse castellum in Meinerswijk al duidelijk zien. Waar de fundamenten van het 2000 jaar oude gebouw staan, heeft architectenbureau DaF met natuursteen gevulde schanskorven neergezet. Schanskorven? U kent ze wel, van die konijnenhokken met stenen erin.

De gemeente heeft de afgelopen jaren haar best gedaan om het gebied ten zuiden van de Rijn ‘beter beleefbaar’ te (laten) maken. Dat is volkomen terecht; het castellum Castra Herculis was een belangrijke plek voor de oude Romeinen. Vanaf dit punt hielden de soldaten uit die tijd de Rijn en de IJssel in de gaten. De rivieren stroomden toen anders dan nu.

Drususgracht

Volgens sommige historici liet op deze plek de Romeinse veldheer Drusus zelfs een kanaal graven tussen de toenmalige Rijn en de IJssel, de zogeheten Fossa Drusiana oftewel de Drususgracht. Die zou hebben gelopen waar nu de Rijnbedding tussen het centrum en Driel loopt. Dat zou je kunnen zien als het oudste kanaal van Nederland.

Die gracht moest onder meer de oer-Veluwenaren ten noorden van de Rijn houden. Logisch om op zo’n strategische plek een fort te bouwen waar ook soldaten moesten worden ondergebracht. Na ongeveer 10 na Christus verrees de eerste versie van het legerkamp, in eerste instantie van hout. Rond 260 kwam na wat verwoestingen door die Germanen  de eerste stenen versie van de grond.

Reconstructie

De markeringen van nu geven vooral dat stenen fort aan. Hoe dat er precies heeft uitgezien, weet niemand zeker meer. Wel kunnen we een reconstructie maken van hoe het er uit zou hebben kunnen zien. Dat hebben de dames en heren van Arnhem 3D dan ook keurig gedaan.

Foto's: Margreet Bal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s