Bouw Focus herstelt oud stratenplan

Luchtfoto van de Arnhemse binnenstad uit 1923
Luchtfoto van de Arnhemse binnenstad uit 1923. Voor de Eusebiuskerk (midden) lag toen nog geen plein.

Langzaam maar zeker komt Arnhem terug van vakantie. Waar je dat aan kunt merken? Aan de discussie over de nieuwe Focus-locatie tegenover de Eusebiuskerk, natuurlijk. Die laait weer eens op. Nu komen de marktkooplui in opstand tegen het plan het Kerkplein vol te bouwen. Dat is opmerkelijk, gezien de historie van dat deel van de binnenstad.

Voor die ene Arnhemmer die het nog niet heeft meegekregen: Filmtheater Focus wil weg uit de Korenbeurs op de Korenmarkt, die te klein is. In samenwerking met de gemeente wil het nu een nieuw pand bouwen midden op het Kerkplein. In Arnhem hebben er al heel wat argumenten voor of tegen de revue gepasseerd. Alleen één heb ik nog niet gehoord: het historische.

Oude stratenpatroon

Met de bouw van de Focus krijgt de binnenstad op die plek een beetje zijn oude stratenpatroon terug. Denk maar niet dat er vroeger in de compacte, ommuurde stad een kale vlakte voor de grote kerk lag. Markten vonden plaats op het plein dat niet voor niets Markt heet. Ooit het kloppende hart van de stad, nu een volgeparkeerd achterafpleintje.

De vlakte was volgebouwd. Straten als de Turfstraat en de Broerenstraat, nu grotendeels wanden van het Kerkplein, waren aan twee kanten bebouwd. De Bakkerstraat was langer dan nu. Zo’n beetje op de plek waar nu de Focus gaat komen, stond een huizenblok.

Slag om Arnhem

Maar toen werd het september 1944 en kwam de Slag om Arnhem. En alsof dat niet erg genoeg was, kwamen er ook nog Arnhemse stadsbestuurders en projectontwikkelaars die de stad in de vaart der volkeren wilden opstoten. Zo ontstond er voor de herbouwde Eusebiuskerk een groot, winderig plein. Handig voor markten en evenementen, inderdaad. Maar mooi?

Hoe het nieuwe Focus-gebouw gaat worden weet ik nog niet precies. Of het wat moois wordt, betwijfel ik. Maar het is wel een goede zaak dat Arnhem weer een heel klein beetje terugkrijgt van die compacte binnenstad waarvan sinds 1940 zo veel verdwenen is. En de marktkooplui? Die hebben eeuwenlang op de oude Markt gestaan. Dat is al die tijd goed gegaan.

Foto: via Gelders Archief

9 gedachtes over “Bouw Focus herstelt oud stratenplan

  1. Ben, mooi historisch verantwoord artikel. Ik deel jouw nostalgische blik naar de tijden van weleer. Dit heb ik ook in een gesprek met de marktkooplui ter berde gebracht. Hun antwoord wil ik je niet onthouden: vroeger hadden we ook laadkarren, Gaf mij veel stof tot nadenken!
    Groet, Bob Roelofs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s