Nog even genieten van de voormalige ASM-werf

scheepshelling ASM
De scheepshelling van de ASM-werf is nog goed te zien. Het ligt vlakbij de Arnhemse binnenstad.

De plannen voor de toekomst van de Stadsblokken buitelen de laatste weken over elkaar heen. Wat er precies gaat gebeuren met het gebied, is nog niet helemaal duidelijk. De Arnhemse gemeenteraad moet er nog een besluit over nemen.

Maar dat er iets met het gebied net ten zuiden van de Rijn gaat gebeuren, is ligt wel voor de hand. Vooral de voormalige ASM-werf, recht tegenover de binnenstad, kan een stevige verbouwing verwachten. Daar ben ik niet per se tegen, zolang dat maar met respect voor het verleden van het gebied gebeurt.

Zeewaardig

De Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij werd in 1889 opgericht. Het bouwde onder meer (stoom)schepen die zeewaardig waren en was daarmee het meest landinwaarts gelegen bedrijf dat dit deed. Jarenlang was het een van de grootste werkgevers van de stad. Eind jaren 70 sloot de ASM haar deuren.

In de jaren daarna verdwenen alle gebouwen. Maar de ondergrond en de vorm van het industriecomplex bleef. Hier en daar zouden er nog kelders liggen. Er zijn hier en daar ook nog scheepshellingen te zien. Het best bewaard gebleven is een betonnen gang uit de jaren 60. Vanuit daar konden arbeiders aan de zijkant van de schepen werken, ook bij slecht weer.

Ontdekken

Deze dingen zijn allemaal nog te ontdekken. Iedereen kan er zo naartoe wandelen; sinds een jaartje loopt er zelfs een mooi asfaltpad heen. Het is een mooi, groen stukje dat zo’n rust uitstraalt, dat je bijna zou vergeten dat hier een kleine eeuw keihard is gewerkt.

ASM-werf
ASM-werf in de jaren 50. Het bedrijf maakte zeewaardige schepen.

Dat werk komt binnenkort weer even terug, als er weer nieuwbouw wordt neergezet. Welke? Architectenbureau Casa heeft wel een aardig plan waarbij de vorm van de insteekhaven gehandhaafd blijft, maar of dat doorgaat is allerminst zeker.

Is het een goed idee om het gebied te ontwikkelen? Of wil Arnhem een lekker stukje groen vlakbij de binnenstad houden? Ik vind het allebei wel een goed idee. Maar als het groen blijft, moet er wel wat meer mee gebeuren dan nu. Nu is het vooral een hondenuitlaatplek voor Malburgen-West. Ook belangrijk, maar de Stadsblokken verdienen meer dan dat. Dat beginnen steeds meer Arnhemmers te begrijpen.

Zo is er ook een burgerinitiatief om van het hele gebied een ‘ruig uiterwaardenpark’ te maken. Of dat ergens toe leidt… We zullen het zien. Tot die tijd geniet ik nog van het gebied zoals het nu nog is.

Deel ASM-werf
De rust die het nu uitstraalt verhult het harde werk dat hier jarenlang is gedaan. In deze betonnen gang (nu onder de graffiti) konden de arbeiders met slecht weer aan de scheepswanden werken.

4 gedachtes over “Nog even genieten van de voormalige ASM-werf

  1. Ik ben op mijn 14de jaar als nageljongen gaan werken bij de ASM. Dat was in 1959. Die betonnen gang is er een paar jaar later pas gemaakt, dus niet in de jaren 30. De kelder ligt naast de oude helling. Werd op de werf het Rijnhotel genoemd. Was de opslagplaats voor trossen en dergelijke. Bart van der Minnen was daar de voorman van.

    Like

  2. De Stadsblokken leeft weer zie de Facebook pagina en hun eigen website http://www.stadsblokkenwerf.nl met als contact persoon Jan Trooster. Het zal iedereen die de ASM een warm hart toedraagt een opleving geven ,want wie heeft de boot, vorig jaar , niet zien varen tussen rijnkade en het ASM terrein.
    Maar er is meer, elke vrijdag wordt er weer gewerkt ,zoals gezegd neem contact via de Facebook pagina als u er meer van wil weten. Vrijwilliger zijn welkom

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s