‘Sportkoepel’ winnaar Arnhemse Erfgoed Challenge

Koepelgevangenis Arnhem
Een permanente herbestemming van de Koepel zou te ingewikkeld zijn.

Het plan De Vrijheidskoepel is de winnaar van de Arnhemse Erfgoed Challenge. Dat heeft de jury van deze erfgoedwedstrijd donderdag bekendgemaakt. Indieners van dit plan willen van de Koepelgevangenis in Lombok een ruimte maken voor de sport tricking, een combinatie van onder meer acrobatiek, vechtsport en breakdancing. De gemeente stelt nu 5.000 euro ter beschikking voor het idee.

Voor de Erfgoed Challenge heeft elke Arnhemmer een plan mogen indienen om erfgoed in deze stad onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Uiteindelijk zijn er zeven voorstellen ingediend. Op een website van de gemeente kon het iedereen meestemmen; die stemmen bepaalden voor 50 procent de winnaar. De andere 50 procent heeft een jury met de Vakgroep Erfgoed samen met erfgoed-wethouder Gerrie Elfrink (SP) voor zijn rekening genomen.

Jong publiek

Volgens de jury maakt het plan voor de Koepel het mogelijk ‘een jong publiek kennis te maken met een stukje bijzonder Arnhems erfgoed’. Er zitten echter wel haken en ogen aan. “Een definitieve herbestemming van de Koepelgevangenis is een ingewikkeld proces”, waarschuwt de jury. “We zien echter wel kansen voor een tijdelijke herbestemming.”

De gemeente gaat met de huidige eigenaar, Rijksvastgoed, hierover in gesprek. Die heeft inmiddels positief gereageerd, laat Carolien Loomans van de gemeente Arnhem me vrijdag weten.

Wikipedia en Romeinse tuin

De tweede plaats in de wedstrijd gaat naar een plan een soort Wikipedia voor Arnhems Erfgoed te maken. Een plan voor een Romeinse tuin bij de Steenen Camer van de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld kwam op de derde plaats. Dit plan is al in uitvoering en zal het, aldus de jury, ‘zonder steuntje in de rug, dankzij de inzet van vrijwilligers, zeker redden’.

Dit weblog heeft ook meegedaan, maar is niet in de top 3 geëindigd. Degenen die wel op me hebben gestemd: bedankt!

2 gedachtes over “‘Sportkoepel’ winnaar Arnhemse Erfgoed Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s