‘Skatekerk trekt meer aandacht bij Wall Street Journal dan bij gemeente’

jozefskerk_voorgevel
Uit alle hoeken van de wereld komen journalisten en skaters deze kerk bekijken.

Een stuk of vier jongens van middelbareschoolleeftijd suizen met indrukwekkende snelheid over de houten hindernissen. De kleine wieltjes van hun skateboards maken er een donderend geluid. De immense ruimte van de voormalige Sint-Jozefskerk aan de Rozendaalseweg zorgt voor een flinke galm. Met tevreden blikken kijken de gebeeldhouwde apostelen op de zuilen toe, alsof ze het zo goed vinden.

“Die skatehindernissen zijn allemaal van veel te goedkoop materiaal gemaakt”, vertelt Collin Versteegh, de voorzitter van de stichting die deze Skatehal in de kerk beheert. “Als ik dit echt ga exploiteren, dan zorg ik voor beter materiaal, zodat het allemaal minder lawaai maakt. Dan kan de skatehal langer openblijven.”

Indrukwekkend geheel

Het kerkgebouw in de historische wijk Geitenkamp is nu nog eigendom van de Sint-Eusebiusparochie. Het is onderdeel van een groot complex, waarbij ook drie scholen, een klein nonnenkloostertje, een kapelaanshuis en een pastorie horen. Alles staat er nog. Bij elkaar is het een indrukwekkend geheel, dat voor het grootste deel in de jaren 20 verrees. Het staat al tien jaar te koop, maar zolang er geen koper is, mag de kerk als skatehal in gebruik blijven.

Die was bij de bouw een van de grootste – zo niet de grootste – katholieke kerk van Nederland. Het bouwwerk met ooit 900 zitplaatsen moest ruimte bieden aan de katholieken van de Geitenkamp en de Paasberg. “Het standsverschil tussen de wijken was hoog”, vertelt Versteegh. “De Paasbergers mochten eerst naar binnen en zaten vooraan in de kerk. Die Brabantse boertjes van de Geitenkamp moesten langer wachten en zaten achteraan. En die zaten zeker nooit in het kerkbestuur.”

Ingewikkelde ozb
detail skatekerk
Detail Sint Jozefskerk. Het gebouw is nog eigendom van de Eusebiusparochie.

Aan de buitenkant is al goed te zien dat het hele complex een interessante bouwgeschiedenis heeft. Zo staat bijvoorbeeld de kerk op het dak van de kleuterschool. Gebouwen, deels in gebruik door Omroep Gelderland, lopen bijna naadloos over in de Skatekerk. En daar zit ‘m de kneep. “Het is heel ingewikkeld welk gebouw nou bij welk adres hoort”, legt Versteegh uit. “Wat is nou van wie? En wie betaalt nou de ozb over welk pand?”

Die belasting zorgde ervoor dat de Skatekerk deze week de media haalde. “Het is in Nederland zo, dat je over kerken geen ozb hoeft te betalen”, legt de Skatekerk-voorzitter uit. “Mits het in gebruik is voor de eredienst. De kerk is in 2004 al ontwijd. De parochie heeft er nooit ozb over hoeven betalen. Maar sinds 2013 krijgen wij wel een rekening. Terwijl wij niet eens de eigenaar zijn, maar een bruikleenovereenkomst hebben.”

Verlies

En als de Skatehal-stichting die ozb moet betalen, gaat ze dus op de fles? Zo zit het niet helemaal, nuanceert Versteegh. “Maar dan draaien we wel voor het eerst verlies. Als het dan zo doorgaat, zouden we over een paar jaar wel failliet gaan. Zo ver wil ik het niet laten komen; dan stoppen we er voor die tijd mee. Dat is een kwestie van goed boekhouderschap.”

Hij heeft onlangs twee brieven naar de gemeenteraad geschreven, vertelt hij verder. Een namens de stichting, met het verzoek nog eens naar die ozb te kijken. En een andere op persoonlijke titel. Hij wil dat de gemeente een standpunt inneemt over de toekomst van de voormalige Sint-Jozefskerk.

Achterstand
kleuterschooltje skatekerk
De voormalige kleuterschool, waar nu Omroep Gelderland huist, zit onder het altaar van de Skatekerk. Wie betaalt ozb over welke ruimte?

Het gebouw heeft een onderhoudsachterstand van 3 miljoen euro. De parochie zou het voor anderhalf miljoen willen verkopen. Maar aan wie? “Als de gemeente zegt: hier komt geen zorginstelling of winkelcentrum in, dan weten we allemaal waar we aan toe zijn. Dan kan ik echt plannen voor de langere termijn maken. Maar op het stadhuis negeren ze het probleem. Ze denken volgens mij: als we niks laten horen, bestaat het probleem niet en kost het ons geen geld.”

Herbestemming tot bijvoorbeeld woningen is niet haalbaar, rekent Versteegh voor. “Er zijn te weinig ramen en er is dus onvoldoende licht volgens de wetgeving. En de verwarming? De kerk was het laatste jaar een ton kwijt om ervoor te zorgen dat de laatste parochianen niet bevroren!”

Internationale allure

Als de parochie dat inziet, dan doet zij de kerk misschien voor een symbolisch bedrag van de hand. “En dan sta ik vooraan. Ik kan van deze plek nog meer een gebouw van internationale allure maken. Als ik weet waar de gemeente staat, kan ik hier internationale, gesponsorde skate-evenementen houden! Deze plek is uniek.” Maar voorlopig kan hij hier niet veel. “Met alleen een bruikleenovereenkomst hebben we geen status.”

Skatehal Arnhem
De binnenruimte is immens.

Nu al komen journalisten en skaters van over de hele wereld naar de bijzondere hal kijken. “Dit is een kerk. Die vorm herkennen ze overal op de wereld. Overal zien ze de skatehal als een schoolvoorbeeld van bijzondere herbestemmening. Het stond zelfs op de voorpagina van de gerenommeerde Amerikaanse krant Wall Street Journal! Toeristen die Europa bezoeken reizen voor de skatehal om. Iedereen heeft er aandacht voor, behalve de gemeente Arnhem!”

4 gedachtes over “‘Skatekerk trekt meer aandacht bij Wall Street Journal dan bij gemeente’

  1. Het is voor een bepaalde groep een toeristische attractie van hoge waarde. Waarom ziet zo’n figuur als die Elferink dat niet? De gemeente zou dit hele idee moeten omarmen en steunen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s