AKU-fontein wordt rijksmonument

De AKU-fontein op het Gele Rijdersplein wordt binnenkort een rijksmonument. Dat heeft een medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bevestigd aan het Comité tot behoud van de AKU-fontein. Volgens de RCE-beambte is het besluit tot aanwijzing van de fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende inrichting van het plein op 17 juni verzonden.Dat betekent niet dat de fontein nu al een rijksmonument is. Er loopt vanaf 17 juni een bezwaartermijn van zes weken. Als deze termijn is verlopen en er geen bezwaren zijn ingediend, wordt het besluit onherroepelijk. Dan plaatst de RCE het object op de lijst van beschermde rijksmonumenten, zo meldt de medewerker.

Geschenk

Aan de gemeente Arnhem zou zijn om gevraagd het besluit ter inzage te leggen en dit op de gebruikelijke wijze bekend te maken. Of dat inderdaad is gebeurd, is niet duidelijk. De fontein is in 1961 gebouwd en was een geschenk van Akzo Nobel-voorloper AKU aan Arnhem. De RCE heeft de fontein aangemerkt als een belangrijk monument uit de Wederopbouwtijd. Eerder heeft minister Jet Bussemaker het bouwwerk uit 1961 op een lijst met de 180 belangrijkste na-oorlogse gebouwen gezet.

Het bouwwerk is indertijd ontworpen door architect Henk Brouwer en de Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri. De eigenaar van de AKU-fontein is de gemeente Arnhem. Eerder had die gemeente plannen het geheel te verplaatsen. Een vermelding op de rijksmonumentenlijst maakt dit bijna onmogelijk.

Een gedachte over “AKU-fontein wordt rijksmonument

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s