Automonumentje liegt tegen voorbijganger

automonument Arnhem
Gekker dan Arnhem zelf kan een kunstenaar het niet maken.

Een Canadese kunstenaar heeft Arnhem de laatste weken opgeschrikt met informatietegels waar deels onzin op staat. Daarmee heeft hij ongetwijfeld gedacht dat hij met iets volkomen nieuws kwam. Helaas voor deze Michael Blum zijn gedenktekens met onwaarheden erop niets nieuws in Arnhem. Onder de John Frostbrug staat een leuk monumentje dat de bezoeker voorliegt.

Dat wil zeggen: de bezoeker die een beetje kan puzzelen. Een deel van de bronzen letters is van de zwerfkei die het gedenkteken is afgehaald of gevallen. Wie de verdwenen lettertekens weet aan te vullen, kan afleiden dat hier de eerste auto ooit in Nederland aan wal is gebracht. De Benz is daarna naar Den Haag gereden.

Haven

Het is niet aannemelijk dat het schip met de auto uit Duitsland precies op deze plek heeft aangelegd. Achter de zwerfkei, onder de oprit naar de Nelson Mandelabrug, lag tot na de Tweede Wereldoorlog de binnenhaven van Arnhem. Dat de ‘automobile’ iets verderop in de havenkom is gelost, is veel waarschijnlijker. Maar dat is een detail.

Belangrijker is dat de Haagse fotograaf Adolphe Zimmermans, die de auto had laten komen, niet de eerste Nederlandse automobilist was. Al in augustus 1895 reed een zekere Jos Bogaers in Tilburg al rond met een stoere bolide, die een duizelingwekkende snelheid van 20 kilometer per uur haalde. Dat staat duidelijk in kranten uit die tijd.

Potsierlijk

Dat maakt dit kunstwerkje aan de Rijnkade wel heel erg potsierlijk. Het is in 1996 met veel luister onthuld. Toenmalig burgemeester Paul Scholten heeft nog een rondje door de stad gereden in een replica van de Benz Victoria. Zo eentje als op het bronzen reliëf te zien is. Eigenlijk een soort koetsje zonder paard. Allemaal voor de kat zijn viool.

Waarom staat dit er eigenlijk nog? Al in 2008 vroeg De Gelderlander zich af of het monument de stad niet een beetje belachelijk maakt. Toenmalig wethouder Cees Jansen wilde daar echter niet aan. “Wie zegt dat het waar is wat in die oude kranten staat”, vroeg de CDA’er zich af. Zo kun je alle bronnen die niet bevestigen wat in je straatje past wel afkraken.

Vergeten

De zwerfkei is te zwaar om even weg te halen. Dus blijft het voorlopig liggen. Vergeten, zoals wel meer in deze stad. Het is een kunstwerk met een heel gek verhaal geworden… Daar kan Michael Blum een puntje aan zuigen.

Dit artikel verschijnt ook op Ik hou van Arnhem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s