Een schaal als gift voor dode in Romeinse tijd

Romeinse schaal
De plakbandjes gaan er binnenkort vanaf.

Er zitten nog plakbandjes op de bijna tweeduizend jaar oude Romeinse schaal. Kort geleden heeft een vrijwilliger die gereconstrueerd uit scherven die zijn gevonden in Schuytgraaf. Binnenkort gaan de plakbandjes eraf en zal lijm de scherven bij elkaar houden, vertelt regio-archeoloog Joris Habraken. “Dat ziet er toch beter uit.”

De schaal is van een bepaald type dat zo tussen 70 en 150 jaar na Christus werd gebruikt. Waarvoor? Precies kan Habraken dat niet vertellen. “Het is een nogal poreus baksel”, weet hij. “Voor vloeistoffen zal het niet zijn gebruikt. Eerder voor graan of fruit.”

Grafgift

In elk geval is de schaal meegegaan met een overledene als grafgift. Op de plek waar de afgelopen jaren Schuytgraaf is verrezen, lag eeuwenlang een groot grafveld uit de Romeinse tijd. Lagen daar militairen uit een nabijgelegen fort zoals dat in Meinerswijk? Habraken denkt van niet. “Die forten in de regio moesten wel voedsel geleverd krijgen. Waarschijnlijk waren het geromaniseerde Bataven die boer waren.”

Voordat de eerste schop in Schuytgraaf in de grond ging, zijn er tien tot zestien jaar geleden uitgebreid opgravingen gedaan, vertelt de archeoloog. Daarbij is ook dit grafveld gevonden. Dat lag op de plek waar nu niet toevallig de straat Romeinenveld ligt. Habraken weet dat er honderden voorwerpen zijn gevonden. “Het was in die tijd normaal om grafgiften aan overledenen mee te geven. In sommige graven vonden we weinig, in andere wel twaalf stuks.”

Puzzelen

Eigenlijk ging dat net zoals bij de farao’s in het oude Egypte, maar dan kleinschaliger. De vondsten liggen opgeslagen in een depot. Vrijwilligers gaan er dan mee aan de slag. Dat zijn niet zomaar wat liefhebbers die van puzzelen houden. “Sommigen doen dit al heel lang en werken er vijf dagen per week aan”, vertelt Habraken. “Het is vrij specialistisch werk. Er zijn vrijwilligers die genoeg kennis hebben om stukken te determineren.”

Er zijn al jarenlang plannen om een uitgebreide publicatie te maken over de vondsten in Schuytgraaf, zegt de regio-archeoloog. “Dat heeft lang op zich laten wachten. Maar het komt er binnenkort aan.”

Dit artikel is ook verschenen op Ik hou van Arnhem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s