Schaarsbergen krijgt hightech-kerk

Kerk Schaarsbergen
Van buiten blijft het gebouw hetzelfde.

Het bestuur van de kerk in Schaarbergen heeft ambitieuze plannen. Het gebouw uit 1869 moet van binnen hypermodern worden. Dat vertelt kerkrentmeester Marcel Bax. Met deze gemoderniseerde dorpskerk kan dan volgens hem veel meer dan nu. “Het wordt nu een soort multifunctioneel dorpscentrum met allerlei functies. Nu gebruiken we het maar één keer per week.”

Om alle plannen te verwezenlijken, gebeurt er in het dorp in de gemeente Arnhem de komende tijd vanalles om fondsen te werven. Zo gaan ze de blank eikenhouten kerkbanken onder de hamer. Er moeten namelijk stoelen komen waar mensen beter in zitten en makkelijker zijn te verplaatsen. Dat zorgt voor meer gebruiksmogelijkheden voor de kerk. “Kerkbanken zitten niet lekker”, weet Bax. “Met deze stoelen houden mensen het langer vol.”

Stookkosten

Naast de banken gaan ook de vloer en het plafond eruit. De meeste van die bouwdelen zijn zeker niet eeuwenoud, vertelt de rentmeester. “Het meeste komt uit de jaren 60 en 70. De isolatie ervan is slecht. Met de nieuwe inrichting gaan de stookkosten van de kerk omlaag.” Negentiende-eeuwse kroonluchters, die ooit in het Duivelshuis hingen, komen volgens Bax wel terug. “Wel laten we daar LED-lampen in bouwen.”

Dat is niet de enige high-tech dat in de kerk komt. “Zo gaan we ervoor zorgen dat de kerkdiensten en andere activiteiten gelivestreamd worden. Mensen kunnen dan buiten de kerk vanaf hun computer meekijken.”

Horeca

Ook zoekt de kerk samenwerking met horecabedrijven. Zo zouden er bij bijvoorbeeld bruiloften in de kerk voor eten en drinken kunnen worden gezorgd. “Het pand wordt multifunctioneler, maar de kerkelijke insteek blijft”, stelt Bax. “We willen juist het dorpse blijven benadrukken.”

Alles moet zo veel mogelijk zichzelf bedruipen. “Onze eigen broek omhoog houden is erg belangrijk voor de dorpsgemeenschap in Schaarsbergen.”

Schade

Aan de buitenkant van de kerk verandert niets, vertelt Bax. Het kerkgebouw uit 1869 is aan de buitenkant een gemeentelijk monument. Dat geldt niet voor de binnenkant, die voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is. Het bouwwerk heeft tijdens die oorlog flinke schade opgelopen, aldus Bax.

Dit artikel is ook verschenen op Ik hou van Arnhem!

Een gedachte over “Schaarsbergen krijgt hightech-kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s