Botten en overkluisde Sint-Jansbeek onder Trans

Archeologen aan het werk
De archeologen hebben vooral aan ‘sloopbegeleiding’ gedaan.

Wie de laatste tijd in het centrum is geweest, heeft ze ongetwijfeld gezien: archeologen aan het werk. Onder het Kerkplein en de Trans hebben hebben hun werkzaamheden plaatsgevonden. Is er nog wat gevonden? Volgens stadsarcheoloog Martijn Defilet hebben ze vooral, zoals dat heet, aan sloopbegeleiding gedaan. “Dan doen we niet zo veel kennis op. We proberen vooral de schade aan het bodemarchief te beperken.”

Toch is er wel degelijk iets te vertellen. Zo heeft Defilet met zijn collega’s op het Kerkplein sporen van erven en mogelijk gebouwen uit 1100 gevonden. “Dat is bijzonder”, vertelt hij. “Van deze periode weten we erg weinig over Arnhem.” Op de Trans hebben ze resten van menselijke botresten, waaronder drie schedels, gevonden. “Die zijn waarschijnlijk afkomstig van een begraafplaats die bij het Minnebroedersklooster hoorde.”

Kloosterkerk en Sint Jansbeek
Overkluizing Jansbeek, Arnhem
Een deel van de oude overkluizing van de Sint-Jansbeek blijft behouden.

Dat klooster stond volgens Defilet net binnen de stadsmuur, die tot de negentiende eeuw over de huidige Trans liep. In het verleden zijn vaker beenderen gevonden; op deze plek zou de kloosterkerk hebben gestaan. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot 1487. In het begin van de negentiende eeuw verdween het voor een aantal schoolgebouwen. “Het klooster zelf is niet aangetroffen”, vertelt de archeoloog.

Wel heeft hij daar vlakbij een intacte, gemetselde buis gevonden, waar de Sint-Jansbeek doorheen heeft gelopen. De beek stroomde oorspronkelijk vanaf de huidige Beekstraat naar de Rijn, maar is in de middeleeuwen kunstmatig omgelegd. “Dat gebeurde vanaf circa 1400”, weet Defilet. Later, vooral in de negentiende eeuw, raakte de beek overkluisd. “Waar nieuwbouw in de zuidelijke binnenstad komt, zal de gekanaliseerde Jansbeek na onderzoek worden afgebroken. Maar in veel delen blijft hij gewoon zitten waar hij zit.”

Vuursteen

De omgeving is zeker wel interessant voor archeologen, vindt Defilet. Zo is er in de jaren 50 bij de Trans een muntschat gevonden. Die is nu in de Rozet te zien. “En vuursteenvondstjes uit de steentijd.”

Foto's: Leo Smole/Gemeente Arnhem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s