Arnhems monument in Engeland verdwijnt

Arnhem Gate, Croydon
Arnhem Gate steunt op een parkeergarage die weg moet.
In de Engelse plaats Croydon gaan ze een betonnen poort afbreken. De parkeergarage eronder gaat weg en daar rust het bouwwerk uit de jaren 60 op. Het staat simpelweg in de weg. Oké, maar wat hebben wij met bouwplannen in een grauwe, Londense voorstad te maken? Dat vertelt de naam van de poort: Arnhem Gate.

Waarom heet die zo? Het betonnen bouwwerk staat er ter nagedachtenis van jongens uit Croydon die zijn gevallen bij de Slag om Arnhem in 1944. Dat laat een inwoner me weten via internet. De poort is onderdeel van een groot modernistisch complex uit ongeveer 1960. Dat gaat voor een groot deel verdwijnen voor een soort Kunstencluster.

Stedenband

Dat vertelt een bewoner van de Londense voorstad mij via internet. Arnhem en Croydon hebben al sinds 1946 sterke vriendschappelijke betrekkingen. Dat blijkt ook uit andere bronnen. Connecties tussen beide steden ontstonden bij de slag en de bevrijding. De Londense voorstad heeft net als Arnhem flink geleden in de Tweede Wereldoorlog. Dat schiep blijkbaar een band, die pas in 1985 een officiële stedenband werd.

Dat heeft gezorgd voor een Croydonplein bij winkelcentrum Kronenburg en een Arnhem Drive in Croydon. En de Britse plaats heeft er dus vooralsnog een monumentale boog aan overgehouden.  Hoewel… Is het niet gewoon een grauw blok beton? Daar denken mijn zegsman en een andere handjevol Croydonaren anders over. “Er begint eindelijk waardering te komen voor dit soort architectuur uit het midden van de twintigste eeuw. Dit maakt Croydon juist zo bijzonder.”

Bijzonder

Zij strijden voor het behoud van de poort. Is hun missie vergeefs? Modernisme uit de jaren 50, 60 en 70 is bij het grote publiek nog niet zo populair. Het is voor Arnhem wel jammer dat een herinnering aan een stukje geschiedenis van de stad verdwijnt.  Het is toch bijzonder dat er nog Arnhemse historie aan de andere kant van de Noordzee te vinden is.

Of er plannen zijn om een nieuw monument voor Arnhem op te richten, kan niemand me vertellen. Waarschijnlijk niet, dus. Het nieuwe complex op die plek wordt gebouwd door onder meer een internationaal bedrijf, genaamd Arcadis. Dat is ooit in Arnhem begonnen als de Heidemaatschappij. Een stuk Arnhem in Engeland verdwijnt mede dankzij een stuk Arnhem in Engeland…

Foto: AddiscombeAmbassador. Bron (onder meer): Air Battle for Arnhem door Alan W. Cooper.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s