Elfrink zoekt oplossing voor ‘vergeten’ stadsmuur

stadsmuur op Roermondsplein
Veel voorbijgangers hebben geen idee wat het is.

Op een grasveldje aan het Roermondsplein staat een vreemd bouwsel. Voor de gemiddelde voorbijganger is het niet meer dan een hoop stenen, gestut met op het oog veel te lange stalen balken. Een hekwerk om het gemetselde geheel heen waarschuwt het publiek: afblijven! De meesten halen hun schouders op en lopen door. “Het zal wel iets belangrijks uit de oorlog zijn”, vermoedt een passant.

Het brokstuk is echter waarschijnlijk zo’n vijf eeuwen oud. Dit stuk laat-middeleeuwse stadsmuur, staat er wat verweesd bij. Het staat ingeklemd tussen de Nelson Mandelabrug en wat moderne gebouwen. Bij archeologische opgravingen voor de bouw van de Rozet is het tevoorschijn gekomen. Toen is het muurwerk maar zolang op dit grasveldje gezet. Daar staat het nu al een paar jaar te wachten. Waarop eigenlijk?

Vergeten?

Een plan om de muur in het Erfgoedcentrum onder de Rozet te plaatsen, bleek niet haalbaar. Dat meldt De Gelderlander in een artikeltje in mei 2015. Maar de gemeente Arnhem hoopte voor het einde van dat jaar een geschikte plek te hebben voor de resten van de oude stadsmuur, staat in hetzelfde krantenstuk. Is daar al iets van terechtgekomen? Dat kan elke voorbijganger duidelijk zien: nee. Is de gemeente het stuk stadsmuur simpelweg vergeten?

Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink (SP) reageert niet meteen als ik hem erover mail. Na nog wat aandringen stuurt zijn medewerkster een maandje later een bericht. Zij geeft een stellig antwoord: “De muur zal worden herplaatst.” Waarom heeft het zo lang geduurd? Er ging blijkbaar een tijd overheen voordat zij en de wethouder informatie kregen over ‘de stand van zaken’.

Discussie over herplaatsing

Dat hebben ze nu blijkbaar wel ontvangen “Daarbij bleek, dat er intern enige discussie is over de herplaatsing”, schrijft de woordvoerster van de wethouder. Maar Elfrink zal nu wel de boel in gang zetten, maak ik uit haar woorden op. Hij zal dit ‘intern bespreken met de bedoeling een oplossing te vinden’, zoals dat heet in de woorden van zijn medewerkster. “Want herplaatsing is heel duidelijk het uitgangspunt, wat Gerrie Elfrink betreft.”

Verder dankt de cultuurwethouder mij hartelijk dat ik ‘deze kwestie weer onder zijn aandacht heb gebracht’. Een keurige geste van Elfrink, die ik waardeer. Maar heel eerlijk gezegd suggereren deze woorden wel dat ze het stuk stadsmuur inderdaad waren vergeten op het stadhuis. Goed dat er dan af en toe iemand hun geheugen even opfrist.

4 gedachtes over “Elfrink zoekt oplossing voor ‘vergeten’ stadsmuur

  1. Hallo Bedankt voor de update Zou een interessante kunstopdracht kunnen zijn Ik houd mij aanbevolen clanters.blogspot.com

    Met groet Carel Lanters

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Like

    1. Ik meen me te herinneren dat het om een middeleeuws deel van een riolering gaat. Dus géén stadsmuur. Vraag Ronald Wientjes van het Gelders Archief.

      Like

      1. Ik heb die opgravingen indertijd gezien. Je hebt deels gelijk. Er lag daar een stuk stadsmuur met een soort goot waar de Sint-Jansbeek doorheen stroomde. Daarnaast lag een rest van een ronddeel of een bastion. Vlak daarachter lagen de kelders de huizen van de Oude Oeverstraat.

        Het deel op het veldje is een stuk van dat ronddeel, zover ik heb begrepen. Kijk anders op http://youtu.be/SMm6c1c0arw

        Like

Plaats een reactie