Ook minister houdt hand op de knip voor Eusebius

Jet Bussemaker
Minister Bussemaker wil er misschien nog over praten.
Het lijkt goed vast te zitten rond die Eusebiuskerk. Een voorstel van de ChristenUnie in de Provinciale Staten om een speciaal fonds in te stellen, is gesneuveld. Wat dan? Komt er geld uit Den Haag?  Twee leden van de Tweede Kamer hebben cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA) erover aan de tand gevoeld. Het probleem rondom de restauratie van Arnhems vlaggenschip begint de stad nu echt te overstijgen.

Deze Jacques Monasch en Yasemin Çegerek zijn partijgenoten van Bussemaker. Zij trekken zich blijkbaar het lot van de kerk aan. Waarom precies? Beiden zijn niet bereikbaar voor commentaar. Çegerek komt uit Apeldoorn en Monasch uit Sneek, dus geen van beide lijken op het eerste gezicht veel met Arnhem te hebben. Enige weken terug kondigden ze aan met dit verhaal naar de minister te gaan. Die staat duidelijk ook niet te springen om de portemonnee te trekken, zo blijkt.

Onlosmakelijk en beeldbepalend

Ja, Bussemaker is op de hoogte van de toestand van de kerk. Dat antwoordt ze schriftelijk aan de Kamerleden. De bewindsvrouwe vindt ook dat de Eusebiuskerk een onlosmakelijk en beeldbepalend onderdeel van het hart van Arnhem is. De afgelopen tien jaar heeft Den Haag al ongeveer 4,2 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan onderhoud en restauratie van het bouwwerk, vertelt ze. Waar dat precies aan is uitgegeven, wil de minister niet zeggen.

De hamvraag is natuurlijk: kan er nog meer geld naar de Eusebiuskerk? Monasch en Çegerek stellen voor de zogeheten Brim-regeling in te schakelen. “Brimsubsidie is niet bestemd voor restauratie, het is alleen beschikbaar voor sober en doelmatig onderhoud”, schiet Bussemaker dit voorstel af. Als ze bij de Eusebiuskerk ergens niet mee bezig zijn… Er is wel een restauratiefonds van 20 miljoen beschikbaar, maar dat is voor heel Nederland bedoeld. Kleine kans dat dit volledig naar één kerk gaat.

Meer monumenten met probleem

Een andere Haagse geldstroom gaat via de provincie. Die is zo’n 1,6 miljoen euro groot. Al zou Gelderland dat volledig aan de Eusebius besteden, dan nóg is dat te weinig. Bovendien zijn er meer monumenten met een groot probleem. De provincies zijn die volgens Bussemaker aan het inventariseren. Dat moet deze zomer klaar zijn.

Volgens de minister is er eigenlijk nog maar één uitweg: het Nationaal Restauratiefonds. Die geeft geen subsidie, maar leningen tegen een lage rente. Ze vertelt ook over een regeling voor het wind- en waterdicht maken van gebouwen, maar dat lijkt me voor de Eusebiuskerk nog niet aan de orde. Is de kous hiermee voor het ministerie van Bussemaker af? “Indien de provincie Gelderland mij benadert voor een overleg dan ben ik daartoe uiteraard bereid”, zegt ze.

Hoop?

Voor de zoveelste keer zegt de politiek: er is geen geld voor de restauratie van de Eusebiuskerk. Maar we houden de opties nog wel een beetje open. Hoe het gaat aflopen met de grote kerk in Arnhem blijft dus in het ongewisse. Maar we hebben één sprankje hoop: de steigers staan er zo te zien nog.

Foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen

 

 

Een gedachte over “Ook minister houdt hand op de knip voor Eusebius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s