Steigertocht uitkomst voor Eusebius?

steigers Eusebius
Alleen die steigers al moeten worden betaald.

Onder druk wordt alles vloeibaar, zeggen ze wel eens. Geldt dat ook voor de situatie rondom de Eusebiuskerk? Er is 20 miljoen euro nodig om het bouwwerk te restaureren. Het rijk betaalt die niet, de provincie niet, de gemeente niet… Het geld zal ergens vandaan moeten komen. Al is het maar om de huur van die steigers te kunnen blijven betalen.

Maar juist in daarin zou wel eens een oplossing kunnen zitten. Dat betoogt erfgoedadviseur Henk Hoogeveen. “Haal het publiek de steigers op”, laat hij via Twitter weten. Bij de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch gebeurt iets soortgelijks al ruim een jaar. Ook laat Hoogeveen een voorbeeld uit Groot-Brittannië zien, waar bezoekers op de steigers van een landhuis kunnen staan. Het idee heeft zich dus al bewezen.

Betrokkenheid

Het mes snijdt bij de invoering van zo’n steigertocht aan twee kanten, stelt Hoogeveen. Deelnemers moeten natuurlijk voor zo’n tocht betalen. “Het is een verdienmodel voor de restauratie. En het zorgt voor betrokkenheid en bewustwording van de noodzaak van de restauratie.”

Volgens de Stichting Eusebius is het zeker mogelijk om de steigers op te gaan. Dat gebeurt nu op kleine schaal. De site prijst rondleidingen onder deskundige begeleiding op die plek aan. De bezoeker staat volgens de stichting “op tientallen meters hoogte oog in oog met het vele beeldhouwwerk waaraan de kerk rijk is”. De opbouw en architectuur is dan vanuit een “uniek perspectief” te zien. Maar vooral: “U krijgt inzicht in de reden waarom restauratie nodig is.”

Spannend

Klinkt als een heel spannend uitje. Waarom doet niet iedereen dat? Daar geeft de site eigenlijk ook wel antwoord op. De minimale groepsgrootte is tien en en het kost 25 euro per persoon. Laagdrempelig is anders. De klim in Den Bosch kost 7 euro; dat is wel een ander verhaal. De Stichting Eusebius moet dus het een en ander aanpassen voordat we massaal de steigers op kunnen.

Het idee is in elk geval leuk en ik kan niet wachten om het beeldhouwwerk van dichtbij te bekijken. Zijn er nog meer van dit soort frisse ideeën die geld op kunnen leveren? De Eusebiuskerk heeft dat in deze zware tijden wel heel hard nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s