Kritiek op regie bij erfgoed in Arnhem

Aku-fontein
Sommige projecten kunnen monumenten uit de Wederopnouw bedreigen

Arnhem heeft naast de BNG Erfgoedprijs gegrepen. Is dat omdat het erfgoedbeleid van deze stad zo slecht is? Of is dat omdat het beleid goed is, maar dat van andere gemeenten nóg beter? Het instituut Kunsten’92, dat de prijs namens de Bank Nederlandse Gemeenten uitvoert, heeft een uitgebreid rapport gemaakt. Daarin staat de nodige kritiek voor de gemeente.

Er waren 19 gemeenten in Nederland zo trots op hun beleid, dat ze zich voor de BNG Erfgoedprijs opgaven. Arnhem hoorde bij de vijf genomineerden voor de hoofdprijs. Beesel, een plattelandsgemeente bij Roermond, sleepte de overwinning in de wacht. Daar gaan ze goed om met herbestemming, tradities, monumenten en archeologie en weten ze dat goed uit te dragen, vindt de jury. Hoe zit dat dan met Arnhem?

Versnipperd

Wie de kanttekeningen in het rapport leest, valt op dat de jury het erfgoedbeleid nogal versnipperd vindt. De regie ontbreekt, staat er. Dat geldt blijkbaar niet alleen maar voor de gemeente, maar ook voor andere instellingen. Iedereen werkt volgens Kunsten’92 langs elkaar heen. Er is bijvoorbeeld geen eenduidige bewegwijzering in de stad en voor alle projecten in de stad ontbreekt ook een integraal plan.

Dan stuiten we gelijk op een ander punt van kritiek: de constante verbouwing van de binnenstad. “De stad is flink in beweging, maar veel bevindt zich nog in de opstartfase. Het centrum ligt op de schop”, stelt de jury vast. “Alle vernieuwingen kunnen gezien worden als tweede periode van de wederopbouw. Maar hoe verhoudt het zich tot elkaar?”

Filmhuis

En wat lezen we verderop? “Spannend dat stadsvernieuwingen van na de Tweede Wereldoorlog nu ook erfgoed worden. Hoe ga je daar mee om? Soms kan het ook negatief uitpakken voor erfgoed. Zoals een plein met fontein en ook het filmhuis midden op plein.” Dat eerste is duidelijk een verwijzing naar de historische Aku-fontein, die bijna moest verdwijnen voor nieuwbouw.

Dat tweede gaat duidelijk over het nieuwe filmhuis, dat op het Kerkplein moet verschijnen. Daarmee verdwijnt een belangrijk stedenbouwkundig werk uit de jaren 50. Erfgoedvereniging Heemschut heeft zich terecht eerder uitgesproken over punten als deze. Deze club is goed vertegenwoordigd in de jury van de BNG Erfgoedprijs. Natuurlijk voert het veel te ver om te zeggen dat dit Arnhem de overwinning gekost heeft. Maar geholpen heeft het zeker niet.

‘Rake tips’

Is alles dan zo slecht met het Arnhemse erfgoedbeleid? Welnee, ‘we’ horen nog altijd bij de beste vijf. De brede benadering van het Arnhemse erfgoed, de grote deelname van de Arnhemse burger, de hoge ruimtelijke kwaliteit… Er is volgens de BNG Erfgoedprijs-jury genoeg om trots op te zijn.

Als Arnhem wat doet met de kritiek en de complimenten, wint de stad een volgende keer wellicht wel. Als de stad dan eindelijk af is, tenminste. Hopelijk pakt de gemeente deze handschoen op. De reactie van verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink biedt hoop. “Rake tips”, twittert hij. “Doen we ons voordeel mee.”

Foto: Pompidom (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

3 gedachtes over “Kritiek op regie bij erfgoed in Arnhem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s