‘Terughoudendheid gemeente werkt verloedering Spijkerkwartier in de hand’

Bleekstraat
Lelijk verbouwde panden, blinde muren en graffiti ergeren bewoners Spijkerkwartier.

Het Quartier Latin van Arnhem. Is dat de toekomst voor het Spijkerkwartier? Dat mooie streven is te lezen in het Visiedocument Openbare Ruimte Spijkerkwartier/Boulevardkwartier. Of het er ooit op die bruisende, Parijse wijk gaat lijken, is de vraag. Er is nog heel wat mis in de monumentale wijk naast het Arnhemse centrum.

En de gemeente doet er te weinig aan, maak ik uit het Visiedocument op. Dit document is een burgerinitiatief vanuit het Spijkerkwartier. Enkele weken terug is het verschenen. Onder meer een aantal architecten hebben er een ruime bijdrage aan geleverd. De aanleiding voor het pamflet is de verloedering van de openbare ruimte in de wijk en “het gebrek aan aandacht voor ruimtelijke kwaliteit bij gemeentelijke plannen en ingrepen in de openbare ruimte”.

Problemen en oplossingen

Gelukkig klagen de opstellers niet alleen maar, maar dragen ze ook oplossingen aan voor de problemen in Arnhems vroegere Red light district. Een voorbeeld? Is er te weinig groen in de straat? Kweek een mooie klimop tegen een blinde muur. Die zijn er zat in de monumentale wijk. Niet alles is er even mooi. Wie het Spijkerkwartier in loopt, kan al gauw zien wat er aan de hand is. Veel van de monumentale panden het beschermde stadsgezicht staan er niet al te florissant bij.

Muren staan vaak vol met graffiti en oude panden zijn vaak matig verbouwd of onderhouden. Nieuwe stukken uit de jaren 70 passen slecht bij de rest van de wijk en zijn gewoon lelijk. De entrees vanaf de Steenstraat zijn lelijk en “passen niet bij de allure van de wijk”. Dat zijn een paar voorbeelden. Zo maken vele kleine en minder kleine ergernisjes één grote en dat erg jammer voor zo’n bijzondere wijk met veel monumenten, potentieel mooie straten en een eigen sfeer.

Handhaving en verloedering

Een van de taken van de lokale overheid is om hierbij handhavend op te treden. En dat gebeurt te weinig. “De gemeente neemt een terughoudende rol aan wat betreft handhaving en bewaking van het cultureel erfgoed”, stellen de schrijvers van het visiedocument. “Dat heeft als gevolg dat de verloedering van de wijk toeneemt.”

Die gemeente moet twee dingen doen: bij nieuwe bouwplannen goed rekening houden met de negentiende-eeuwse structuur van de wijk. Daarin heeft ze een aantal keer gefaald. Verder moet ze de kwaliteit van de openbare ruimte handhaven. Daarin faalt ze kennelijk nog steeds. Dit betekent echter niet dat alles even kommer en kwel is.

Hoop

Zo wordt een aantal dingen zeker aangepakt. Eindelijk doet het stadsbestuur bijvoorbeeld wat aan de verloederde omgeving van station Velperpoort. Daarnaast sluit de structuur van het nieuwe project Spijkerbroek wel degelijk op de negentiende-eeuwse omgeving aan. Dat vinden althans de opstellers van het document. Kennelijk gebeuren er wel degelijk ook goede dingen; dat geeft hoop voor de toekomst.

Dat neemt niet weg dat er nog veel moet gebeuren in het Spijkerkwartier. Er is nog een lange weg te gaan voordat het een Quartier Latin is. Misschien hoeft het zover niet eens te komen. We zitten hier tenslotte niet in Parijs, maar in een Nederlands stadje. De opstellers passen het document jaarlijks aan en houden zo vinger aan de pols. Ik ben benieuwd hoe het Spijkerkwartier er in 2017 voorstaat.

Visiedocument Openbare Ruimte Spijkerkwartier/Boulevardkwartier

Een gedachte over “‘Terughoudendheid gemeente werkt verloedering Spijkerkwartier in de hand’

 1. Ik ben Joop Smit geboren poul str 86 in 1948. Als 12 jarige heb ik met belang stelling de graaf werkzaam heden voor het plaatsen van een olie opslag tank bij de Buuren naast ons . daar kwamen bij het graven koepel kelders te voorschijn waar heel veel stenen pijpen uit te voorschijn kwamen .deze kelder gewelven waren behoorlijk groot en prachtig om te zien .
  Ik heb mijn verdere leven er nog vaak aan terug gedacht en met de vraag wat was de oorsprong er van . tot nu toe heb ik geen info er over kunnen achter halen
  Zelf heb ik mede daardoor de vonst er van me altijd ver diept in de ge scheiden is van mijn geboorte stad. Had zelfs de kans om div boeken in de sabels poort door te snuffelen betreft haven wetten .
  Woon nu in Maastricht en ben ook hier actief met het verleden en ook lid van het sok studie groep ondergronds kalksteen groeve,s
  Graag zou ik voor dat ik ooit mijn ogen sluit te weten komen de historische achter grond van deze gewelven te weten komen .meschien is bij jullie meer bekend er over. Er is toen der tijd wel een onder zoek geweest bij de op graving. Het betrof dus het plaatsen van een ondergrondse opslag voor olie bij de A olie man die dus 2 deuren naast ons een bedrijf had .naast.
  Hopelijk kunnen jullie mij hier mee helpen .
  Mvg Joop Smit. Roep naam mooie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s