Graven naar de oude straatjes onder het Kerkplein

Opgravingen Kerkplein
De archeologen werken lekker uit de wind.

Misschien is het helemaal niet zo’n slecht idee het Kerkplein te bebouwen. Zeker met een ijzige oostenwind is het wel een erg tochtig deel van Arnhem. De groep archeologen die daar woensdagochtend aan het werk waren, hadden er geen last van. Zij werkten twee meter onder het maaiveld. Het een en ander is al gevonden, dat kan elke voorbijganger zien.

Een medewerker die ook staat te kijken wil het wel vertellen. “Er is een muurdeel gevonden”, vertelt hij. “En een kolenkelder.” Verder nog wat ‘kleine dingetjes’, voegt hij eraan toe. “Donderdag gaat deze kuil weer dicht. Dan gaan ze dáár weer verder.” Hij wijst in de richting van de voet van de Eusebiustoren. “Ze gaan dan dichter bij de kerk aan het werk.”

Filmhuis

Op de plek waar de archeologen van de gemeente graven, moet over ruwweg anderhalf jaar het nieuwe filmhuis staan. Zoals in Nederland verplicht is, moet er eerst archeologisch onderzoek plaatsvinden. Er ligt op die plek genoeg; waar nu het weidse plein voor de Eusebiuskerk ligt, stond tot aan de Slag om Arnhem in september 1944 dichte bebouwing.

Tientallen huizen, waarvan sommige eeuwenoud, zijn toen verdwenen om nooit meer terug te komen. Dat er resten van kelders en fundamenten zijn gevonden, ligt dan ook erg voor de hand. Hoe oud de gevonden delen precies zijn, kon de medewerker me niet vertellen. De komende weken graven de archeologen nog wel even door; ik ga zeker even terug.

Explosieven

Als ik een half uur later nog eens langsloop, blijkt de site verlaten. Er staat nog een busje met een opschrift “Armaex/Advies en opsporing conventionele explosieven”. Ook dit is het Arnhemse erfgoed: de Tweede Wereldoorlog heeft genoeg gevaarlijke bodemvondsten voor ons achtergelaten. Is er reden tot zorgen? Iemand van het explosievenbedrijf stelt me gerust. “Welnee, anders had er wel politie bij gestaan.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s