Provinciehuis was bedoeld als één groot kunstwerk

1024px-gelders_provinciehuis_3
Het bijzondere van het Huis der Provincie zit ‘m vooral in de details

Door al dat gedoe over de deplorabele staat van de Eusebiuskerk zou je bijna vergeten dat er aan de andere kant van de Markt ook een restauratie van een groot rijksmonument plaatsvindt. Het gaat om het Huis der Provincie. Voor wie het heeft gemist: er zijn daar gebouwen afgebroken, er wordt wat nieuws voor in de plaats gezet en het monumentale hoofdgebouw krijgt een opknapbeurt. Dat moet 40 miljoen euro kosten.

Het echt monumentale gedeelte bestaat uit het hoofdgebouw uit 1954 en de middeleeuwse Sabelspoort. Waarom die laatste stadspoort van Arnhem op de Rijksmonumentenlijst staat, mag duidelijk zijn. Maar waarom is dat Provinciehuis zelf zo bijzonder? Dat is gebouwd tussen 1950 en 1954. Arnhem staat vol met bouwwerken uit die tijd. En is het bijzonder mooi? Ook daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

Details

Wie er langsfietst zonder het al te goed te bekijken, zal niet echt een fan van het bouwwerk zijn. Op het eerste gezicht is het typisch jaren 50-bouw: iets met veel beton en bakstenen. Wie beter kijkt, valt op dat alleen al aan de buitenkant heel veel artistieke details te zien zijn. Een beeldhouwwerkje hier, een kunstig carillonnetje daar… Ze zijn indertijd niet voor niets vier jaar bezig geweest met die vele kunstwerken. Het gebouw is een soort museum waar het zelf onderdeel van is.

Het geheel kostte ruim 11,4 miljoen gulden om te bouwen. Dat staat gelijk aan een slordige 84 miljoen euro nu, zo kun je berekenen op de site van de IISG. Dat was een hoop gemeenschapsgeld in die armoedige wederopbouwjaren. Maar van protesten tegen de bouw was toen geen sprake. Er verrees een gebouw, dat dankzij alle artistieke elementen van verschillende kunstenaars, onder leiding van architect Jo Vegter, één groot kunstwerk werd.

Moderniteit

Over elk onderdeel was nagedacht, tot aan de prullenbakken aan toe. Zo’n Gesamtkunstwerk was in die tijd van snel bouwen heel erg bijzonder. Zelfs de plek van het bouwwerk hoorde daarbij; door het naast de Sabelspoort te plaatsen kwam de moderniteit extra tot uitdrukking. Daarbij moest het de schakel worden tussen het bruisende stadshart en de Rijn. Dat is dan wat minder uit de verf gekomen, mede door de Centrumring die er vlak achter loopt.

De nieuwe vleugel van het Provinciehuis wordt duurzaam opgetrokken uit gerecyclede materialen. Daar maakten ze bij de bouw van het hoofdgebouw zich niet druk om. In de omschrijving van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat dat het gebouw onder meer zo bijzonder is vanwege “het rijke materiaalgebruik en de betonnen skeletconstructie gerealiseerd in een tijd van materiaalschaarste”.

Investering?

Vandaar dat dat zoveel moest kosten. Nu gaan we wat zorgvuldiger met het materiaal om. Zo krijgt het hoofdgebouw er bijvoorbeeld een kelder bij doordat de bouwers de kruipruimte verder uitgraven.  Dat scheelt een verdieping aan bouwmateriaal. Alles aan het provinciehuis moet duurzamer en dus goedkoper om te stoken en te onderhouden worden.

Of het nieuwe deel bij het kunstwerk past, moeten we nog even zien. Hopelijk zorgt de grote investering er nu voor dat de provincie voor langere tijd de hand op de knip kan houden. Dan blijft er genoeg geld over voor de instandhouding van andere monumenten in Gelderland.

Door HenkvD - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27983797

 

 

 

Een gedachte over “Provinciehuis was bedoeld als één groot kunstwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s