Hoe loopt dat af met de Eusebius?

Eusebiuskerk 1944
Waarom niet gewoon beton en staal gebruiken? Zo authentiek is die toren toch al niet meer.

Stichting Eusebius luidt tegen Omroep Gelderland de noodklok. Er moet NU 20 miljoen euro op tafel komen, anders komt er voortijdig een einde de restauratie van de Eusebiuskerk. Wat gaat er nu gebeuren? We schetsen drie scenario’s.

1. Het geld komt niet

Als je de stichting moet geloven, is het geld op. Komt er niets meer bij, dan verdwijnen de steigers van de kerk. Hoera, eindelijk een Eusebius zonder die dingen, roept u dan misschien. Maar dan begint de ellende pas echt. Het bouwwerk brokkelt langzaam maar zeker af. Zonder uw bromfietshelm kunt u dan niet meer naar de markt. Voor de gemeente ook sneu; net op die plek waar de meeste stenen vallen, moet het nieuwe filmhuis komen.

Omdat dat grotendeels uit glas zal bestaan, kunt u zich het gerinkel ook wel voorstellen. En stel je voor als er iemand een klap van een vallend stuk steen niet overleeft… Niemand wil die verantwoordelijkheid op zich nemen. Een (gedeeltelijke) sloop van Arnhems stadssymbool ligt dan voor de hand. Weinig Arnhemmers die dat zouden willen. Maar ja, heeft u 20 miljoen euro in een sok onder uw bed liggen? Ik niet.

2. Het geld komt deels

De provincie zou bijvoorbeeld de helft van het bedrag kunnen ophoesten. Wat gebeurt er dan? Dan zouden de Vrienden van Eusebius weer aan fundraising moeten doen om aan meer geld te komen. Dat is al heel veel gebeurd. En nu? Nog een eendenrace houden? Nog meer sponsoring? Uw kerk wordt mede mogelijk gemaakt door de hamburgertent en de haringkar? Op zich niets mis mee.

Misschien is het mogelijk om de kerk deels te verstevigen met moderne materialen. Dat is minder fraai, maar zou wel degelijk een serieuze noodoplossing kunnen zijn. Tenslotte dateert de betonnen spits, die overigens de kern van het probleem vormt, uit 1962. Ook die lift was er in de middeleeuwen nog niet. Moet er per se Italiaans natuursteen gebruikt worden? Moet alles wel authentieker dan authentiek?

2. Het geld komt helemaal

Geweldig, Gelderland komt met 20 miljoen over de brug. Dat gaat dan wel ten koste van het restauratiefonds van de provincie. Dus bij wijze van spreken een noodlijdende molen in Tiel of een vermolmde herenboerderij in de Achterhoek hebben pech. Maar dan is de restauratie van ons stadssymbool klaar in 2019.

De hoge onderhoudskosten moeten dan grotendeels worden betaald uit de exploitatie van het kerkgebouw. Kan dat? Misschien wel. Maar hoe lang duurt het dan voordat de volgende restauratie dan weer nodig is? Ik denk dat dat dan op het bord van de volgende generatie Arnhemmers terecht komt.

Bron afbeelding: Gelders Archief

 

2 gedachtes over “Hoe loopt dat af met de Eusebius?

  1. Ik denk, nu er al zoveel geld gestoken is in restauratie het onzinnig is halverwege te stoppen. Het is een markant gebouw past in de skyline van de stad en is multifunctioneel inzetbaar. Investeringen derhalve nu waard. Bestaat de mogelijkheid om het geplande filmhuis op bv de eerste etage te plannen? Mis je investeringsrisico van dat gebouw op termijn. Met alle andere filmzalen in Arnhem hoeft dat filmhuis toch niet meer zo groot te worden?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s