Een nieuwe deur voor Eusebius: een persoonlijke Top 3

De financiering van de restauratie van de Eusebiuskerk is nog lang niet rond. Maar toch maakt het bestuur van het gebouw weer grootse plannen: er moeten nieuwe ingangen komen aan beide kanten van het transept. We moeten door de kerk heen kunnen lopen. De Stichting Eusebius heeft een wedstrijd uitgeschreven voor wie het mooiste ontwerp kan maken. Veel architecten hebben daaraan meegedaan.

Zijn daar mooie of lelijke dingen uitgekomen? Ach, smaken verschillen. Er zitten in elk geval wel een aantal originele inzendingen bij. Die zijn de komende weken nog te zien in de Eusebiuskerk. Ik ben zelf gaan kijken. Overal staan hele verhalen bij, maar die heb ik niet gelezen. Dan kan ik de ontwerpen fijn zelf interpreteren. Zo heb ik mijn eigen Top 3 samengesteld. 

Nummer 3: het Oog
Oog kerkportaal
Een erg origineel ontwerp. Maar of het haalbaar is..?

Zet aan de beide zijden van de kerk een groot oog (een blauw en een bruin) en iedereen kan via de pupil naar binnen. Als dit ontwerp werkelijkheid wordt, hebben we de origineelste kerk van Nederland. Het hoort wel bij een kerk; is het niet Gods oog dat alles ziet? Big Brother ten top. Heel makkelijk uitvoerbaar is dit denk ik niet; veel Arnhemmers zullen het ook wel als lelijk ervaren.

Nummer 2: het Golfje
golf ontwerp
Een verwijzing naar de Sint Jansbeek?

De stoep maakt een bobbel en de ingang lijkt er wel een beetje onder verstopt. Simpel maar doeltreffend: deze architecten hebben een elegante oplossing bedacht. En de skaters van Arnhem zullen er zo te zien ook blij mee zijn. Verwijst dit golfje alvast naar de Sint Jansbeek die hier straks weer langs gaat stromen? Hoe dan ook: wie iets nieuws ontwerpt aan een monumentaal gebouw moet zich inhouden. Dat heeft deze architect begrepen.

Nummer 1: een stuk muur uitgezaagd
Muurdeur
De kerk de kerk laten, maar toch een nieuwe ingang.

Hoe reageert de gemiddelde Arnhemmer op een vernieuwing in de stad? “Nee, joh, laat de boel toch gewoon de boel! Het kost al centen genoeg zo.” De Eusebiuskerk is onderdeel van Arnhem, vergeet dat niet. Daarom is deze oplossing geniaal: zaag twee grote stukken uit de muur en maak daar een poort van! De kerk blijft de kerk, we gooien er niets van weg, maar toch komt de ingang!

Ja, je krijgt een zware deur. Nou en? Als die dicht gaat, ziet niemand meer het verschil tussen de kerk hoe die nu is en hoe die zou worden. Op een paar naadjes na dan. Een ander ontwerp is in de basis hetzelfde, maar heeft als poort één stuk dat om zijn as draait. Die krijgt eveneens een eervolle vermelding van mij.

Stichting Eusebius maakt de winnaar deze zomer bekend. Of de kerk echt een nieuwe ingang krijgt, hangt van de financiën van de stichting af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s