Malburgers zien wonen in Stinkhuisje wel zitten

Brinkman Vissergemaal
Eindelijk een bestemming voor het gemaal.

Ook al heet het in de volksmond ‘het stinkhuisje’, toch willen veel Malburgers er wel wonen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse sociale media en websites. Het gaat om het Brinkman Vissergemaal, het enige (gemeentelijke) monument van Malburgen. Na een leegstand van ruim tien jaar komt er eindelijk zicht op herbestemming van het pand aan de Gelderse Rooslaan uit 1934.

Dat meldt de site Malburger.nl op gezag van wat de redactie ervan ‘gemeentelijke stukken’ noemt. Volkshuisvesting zou gebruik willen maken van de subsidie die al klaarligt voor het pand. Daarmee zou de woningstichting het bouwwerk op de bandijk willen omtoveren tot een woning met museumfunctie. De toekomstige bewoner zou het dan enkele keren per jaar voor het publiek moeten openstellen, vergelijkbaar met museumwoningen ergens anders in de wijk en de stad.

Symbolisch

Volgens de Malburgse website zou ook een horeca-ondernemer interesse hebben gehad in het pand. De gemeente heeft echter besloten het gemaal voor het symbolische bedrag van 1 euro aan Volkshuisvesting te verkopen. Waarom de gemeente dat heeft besloten is nog niet bekendgemaakt.

Het Brinkman Vissergemaal is een belangrijk monument voor Malburgen. Dankzij dit waterwerk werd bouw in de polders ten zuiden van de Rijn in de jaren 30 mogelijk. Het is een ontwerp van Johannes van Biesen en J.P. van Muijlwijk en is genoemd naar de kort voor de bouw overleden stadsingenieur M.A. Brinkman Visser.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s