Een ijsfabriekje naast het Thialf-zwembad?

Opgravingen Dullertstraat
De fundamenten schijnen van een ijsfabriek te zijn geweest.

Binnenkort is het afgelopen met de opgravingen aan de Dullertstraat. Daarom heb ik archeoloog Martin Schabbink donderdag nog één keer gestoord op zijn werk. Heel blij met wat hij heeft gevonden, lijkt hij niet te zijn. “Dit zijn de fundamenten van een fabriekje van rond 1900”, vermoedt hij. “Volgens een buurtbewoner een chemisch fabriekje.”

Hij is meer geïnteresseerd in de bodemlaag onder de vierkante rij bakstenen. “Een vondst als deze houdt het werk heel erg op”, vindt hij. Later op de dag blijkt dat er onder deze resten wel degelijk nog iets ligt: een stuk van de gracht van het Dullert-Spijker en een greppel uit de middeleeuwen. In die tijd lag dit gebied buiten de stad en was het landbouwgrond.

Verzakt

“De steenstrook in het midden is verzakt”, wijst Schabbink. “Zo te zien is het fabriekje er bovenop gebouwd. Maar veel ouder is die strook niet; negentiende-eeuws.” Wat voor fabriekje het nou precies geweest is? Schabbink weet het niet. Wellicht is er in het Erfgoedcentrum onder de Rozet meer informatie te vinden.

Een vriendelijke medewerker daar vindt het een interessante vraag en helpt me allerlei adresboeken uit de jaren tussen 1894 en 1940 te doorzoeken. Op Dullertstraat 23 staat begin deze eeuw volgens de archieven een “fabriek”, die later als bouwwerkplaats in gebruik blijkt te zijn. Zo worden we nog niet veel wijzer.

Verwisseld?

Een paar uur later krijg ik nog een mailtje van de archiefmedewerker. “In de Arnhemsche Adressengids van 1910 staat vermeld onder Fabrieken: IJs J.C. Reese. Boven J.C. Reese staat Reese & Co., ingenieurs, Dullertstraat 23 en Steenstraat 81. Zou het een ijsfabriek geweest kunnen zijn met een ijssalon in de Steenstraat? Niet zo’n vreemde gedachte lijkt mij. Ik ben ook benieuwd of Dullerstraat 23 en 25 nog wel eens worden verwisseld, maar dat weet ik niet.”

Het blijft giswerk, helaas. Zeker weten we het niet. Maar de gedachte is aantrekkelijk: naast het vroegere Thialf-zwembad zijn lekkere ijsjes gemaakt. Zomerpret alom! De ijsfabriek is echter geen lang leven beschoren geweest en was waarschijnlijk al weg toen het Thialf-zwembad in de jaren 30 verscheen. Wel lag er al vanaf eind negentiende eeuw een ijsbaan met die naam. Dus, wie weet…

 

2 gedachtes over “Een ijsfabriekje naast het Thialf-zwembad?

  1. Zover ik weet stond daar de “Arnhemse Verlichtings Fabriek” en als er ook ijd werd gemaakt, dan zou het zomaar kunnen dat dit enkel het bevriezen van water tot grote blokken ijs betrof uit de tijd dat een koelkast nog met grote blokken ijs werd gevuld om langere tijd koel te blijven, plus dat er nabij ook een melkfabriek was aan de Karel van Gelderstraat, waar wellicht ook ijs werd afgenomen voor het koelen van de melk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s