Vooral lampenkapjes bij nieuwe opgravingen Dullertstraat

Opgraving Dullertstraat Arnhemsche Verlichtingsfabriek.
Opgravingen dit weekend. De ronde put links van het midden was een afvalput van de Arnhemsche Verlichtingsfabriek.

Archeoloog Martin Schabbink wijst naar een brede strook met een afwijkende zandkleur op de bodem van een diepe kuil. “Daar liep de Molenbeek”, vertelt hij. “Als je goed kijkt zie je nog wat stenen van een vroegere kade.” Enkele meters daarvóór is nog een andere verkleuring te zien. “Dat is een deel van de gracht die ooit om het Dullert-Spieker heen liep.”

We staan op de Dullertstraat in het Spijkerkwartier. Enkele meters achter ons is de plek waar Schabbink met zijn collega’s van archeologisch bureau RAAP enkele maanden terug onder meer de fundamenten van het spijker van Willem Dullert hebben blootgelegd. Dit ging om het achterste gedeelte van het rond 1880 verdwenen bouwwerk. Het voorste gedeelte, blijkt nu, ligt helemaal onder de klinkers van de naar de politicus genoemde straat.

Buitenhuis

De archeoloog plaatst even een kanttekening. “Een ‘spieker’ of een ‘spijker’ was niet altijd een graanopslagplaats, ben ik intussen achter”, vertelt hij. “Vaak was het ook een benaming voor een soort buitenhuis. Je stelde héél wat voor als je zoiets had.” Waarschijnlijk gold dit ook voor dit pand van de welgestelde Dullert. Wat lag er nog meer aan de zuidkant van de Dullertstraat, naast de hoofdingang van het Thialf-zwembad?

Deze zondag kreeg ik van een kennis een foto: er was blijkbaar genoeg te zien. Maandag ben ik gaan kijken, maar op de grondsporen van de gracht en de beek na was er ’s middags nog maar weinig over. Het meeste ligt al als een berg puin naast de kuil. Het is inderdaad een haastklus, bevestigt Schabbink. Er is naast de waterlopen inderdaad wel het een en ander gevonden. Het meeste waren fundamenten van een fabriek van onder meer olielampen, die hier de eerste helft van de twintigste eeuw heeft gestaan.

Afval

Deze heette de Arnhemsche Verlichtingsfabriek en bestond sinds omstreeks 1890. Naast fundamenten hebben de archeologen ook een put gevonden, waar het afval van de fabriek in verdween. Daaronder ook een hoop resten van lampjes, zoals kapotte lampenkapjes. “Als je goed kijkt zie je er een paar”, wijst Schabbink.

“En we hebben nog wat waterputten uit de Bronstijd gevonden”, vertelt hij verder. Bij het vorige onderzoek had hij ook al bewoning uit de tijd tussen 3000 en 800 voor Christus aangetroffen. Stond er toen hier een heel dorp?

sleuf opgraving Dullertstraat.
Aan de donkere verkleuring is te zien dat hier een gracht liep. Op de voorgrond een kapot olielampje

Oer-Arnhem

Zo kun je dat wel een beetje zien, denkt Schabbink. Maar echt van een oer-Arnhem is toch geen sprake, waarschuwt hij. “In die tijd leidden mensen een rondtrekkend bestaan. Vaak bleven ze maar een jaar of dertig op dezelfde plek en trokken ze dan weer verder op zoek naar andere grond. Van continue bewoning sinds die tijd is geen sprake.”

Schabbink moet snel weer verder met deze haastklus. De kuil gaat weer dicht. Later deze week komt er een onderzoek naar het perceel ernaast. Ook dat zal in alle haast moeten gebeuren.

Grote foto: Paul Clappers

 

Een gedachte over “Vooral lampenkapjes bij nieuwe opgravingen Dullertstraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s