Het stenen mysterie van de Utrechtsestraat

IMG_0507.JPG
Een oude gevelbekroning?

 

Bewerkte stenen liggen keurig op een rijtje in de tuin van het Museum Arnhem. In het midden staat op een gemetseld muurtje een beeldhouwwerk. Is het een oude gevelbekroning of iets dergelijks? Is het een kunstwerk, zoals er wel meer hier staan? Een bordje met een titel en een naam van een kunstenaar ontbreken. Het geheel ziet er dan ook ruimschoots ouder uit dan 1900. Het museum aan de Utrechtseweg stelt alleen werk van daarna tentoon.

Wat zie ik dan? In de verder stille tuin kom ik een bewaker tegen. Hij vertelt me over de zogeheten Koch-bunker, die hier in 1944 werd gebouwd en in 2014 werd opgegraven. Vanuit zo’n bouwwerk kon één schutter vanaf de langs de Rijn oprijzende stuwwal hier de halve Betuwe overzien. Ook interessant, natuurlijk. Maar die andere stenen dan? Dat weet hij niet. “Maar”, voegt hij er meteen aan toe, “dat weet niemand.”

Opgegraven

Nu word ik heel nieuwsgierig. In het museum zit achter de balie een dame die me er iets meer over weet te vertellen. Zij bevestigt het verhaal van de veiligheidsmedewerker. De prachtig bewerkte stenen zijn opgegraven uit de stuwwal, waar de Utrechtseweg voor een deel overheen loopt. Bij werkzaamheden voor en rond het museum zijn die in de loop van de tijd naar boven gekomen. “Maar hoe ze er zijn gekomen, waarom ze daar lagen… Dat weet nog steeds niemand.”

Koch-bunker
Wel bekend wat het is: Koch-bunker uit 1944.

Wellicht zijn ze van gesloopte panden uit Arnhem? Misschien zijn ze al eeuwen oud? En misschien komt er nog wel veel meer naar boven als het museum onder de grond gaat uitbreiden? Kan allemaal, zegt de dame achter de balie. Maar het blijft giswerk en niemand die het zeker weet of kan bevestigen. De beeldhouwwerken staan daar mooi in de tuin, maar vooralsnog blijft het een mysterie.

Fantaseren

Misschien is het ook wel leuker om het een mysterie te houden. Dan kunnen er nog generaties Arnhemmers fantaseren over waarom die mooie steenhouwwerken daar staan.

 

 

3 gedachtes over “Het stenen mysterie van de Utrechtsestraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s