Arnhem beste binnenstad? Het is maar een lijstje

Arnhem binnenstad
Arnhemse binnenstad in de zeventiende eeuw met Eusebius- en Walburgiskerk (rechts).

We moeten over een paar jaar weer de Beste Binnenstad van Nederland worden, net als in 2007. Deze ambitie heeft burgemeester Herman Kaiser kort geleden uitgesproken. Gelijk is er, geheel volgens de gewoonte in deze stad, allerlei geharrewar ontstaan.

Iemand die er verstand van meent te hebben, heeft gezegd dat Kaisers streven 20 miljoen aan bankjes en parkeerplekken moest kosten. Met zo’n bedrag is het niet moeilijk om ook iemand te vinden die roept dat dit niet te betalen is. Dat is dan ook gelukt.

Achteruitgegaan

Wie bepaalt nou welke binnenstad de beste is? Heel eenvoudig: de club die ooit bedacht dat er zoiets als een beste-binnenstad-verkiezing moet zijn. Dat is het Platform Binnenstadsmanagement. Zij bepalen de criteria waarop een stad de beste binnenstad heeft.

Eerder bezocht ik hun site en ik stelde vast: zij werkten vooral samen met detailhandelsorganisaties oftewel ‘de retail’. Dus had Arnhem in 2007 een Beste Binnenstad op basis van retailcriteria. Het winkelaanbod, dus. Dat is sindsdien flink achteruitgegaan

Meer dan winkels

Met andere woorden: als de omstandigheden voor de detailhandel gunstig waren en zich gunstig ontwikkelden, dan maakte je in 2007 een grote kans om een Beste Binnenstad te krijgen. Dat is jammer. Een binnenstad is zo veel meer dan de winkels. Dan heb ik het over de horeca, de evenementen en de andere voorzieningen zoals een stadhuis, bibliotheek, theater of station. En dan heb ik het niet in de laatste plaats over het erfgoed.

Mooie, historische panden zorgen voor een mooi decor om te gaan winkelen, te stappen of gewoon wat te flaneren. Een binnenstad is veel meer dan de optelsom van de winkeltjes. Daar komt nog bij dat die detailhandel stevig onder druk staat. Al zou de economie weer volledig aantrekken: 2007 is voorbij. Het winkelaanbod in de binnenstad wordt nooit meer wat het was.

Anders

De mens van nu doet zijn inkopen anders dan de mens van twintig jaar geleden. Een nadere bestudering van de site van Platform Binnenstadsmanagement leert dat dit sinds 2007 ook in die kringen is doorgedrongen, zij het mondjesmaat. Arnhem zal dus iets anders uit de kast moeten trekken dan in 2007 om weer Beste Binnenstad te worden.

De winnaar van vandaag, Rotterdam, heeft de prijs gekregen voor de “integratie van verschillende functies”. Niks alleen maar bankjes en parkeerplaatsjes. Als wij willen blijven meetellen, moeten we met een grootste visie voor de hele binnenstad komen. Of we blijven onszelf en trekken ons lekker niks van lijstjes van anderen aan. Dat past wel bij Arnhem, maar dan ligt leegstand en verloedering wel op de loer.

Lijstje

De vraag blijft: moeten we 20 miljoen uitgeven aan hogerop komen in een lijstje? Welnee, want het is maar een lijstje. Het zegt maar zijdelings iets over hoe goed de Arnhemse binnenstad is. Laten gewoon op ons eigen tempo en met ons eigen budget werken aan de binnenstad. Ik kan ook een platform oprichten en de binnenstad uitroepen tot de Leukste Arnhemse Binnenstad ter wereld. Daar kan geen andere stad tegenop!

Een gedachte over “Arnhem beste binnenstad? Het is maar een lijstje

  1. Prima verhaal met een juiste strekking. Maar niet alleen op dit lijstje gaat het over winkels. In de redenering van het gemeentebestuur zit Arnhem op evenementen te wachten. Evenementen van nationaal belang. Waarom? Om meer mensen naar de stad te trekken die vervolgens euro’s (in winkels en de horeca) uitgeven. Een visie met oogkleppen op. Waar dat heen kan voeren, blijkt in Amsterdam. Daar hebben veel inwoners genoeg van het overnemen van hun stad door toeristen. En Arnhem dreigt die kant juist op te gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s