Wie wordt de erfgoedheld van 2016?

In Arnhem zijn er veel mensen die zich met erfgoed bezig houden. Van wie gaan we komend jaar zeker nog horen? Wie gaat volgend jaar het verschil maken op dit gebied? Arnhems Erfgoed zet vier mogelijke Erfgoed-helden van het jaar 2016 op een rijtje. Terecht of niet? Dat weten we over een jaar.

Held of loser?
Gerrie Elfrink
Het wordt een cruciaal jaar voor Elfrink.

Natuurlijk is Gerrie Elfrink al langer cultuurwethouder in Arnhem. Maar 2016 zou wel eens een cruciaal jaar voor de SP’er kunnen worden! Sleept Arnhem de felbegeerde BNG Erfgoedprijs in de wacht? Trekt de vastgoedmarkt zodanig aan dat de gemeente niet al te veel het schip in gaat met de LTS Boulevard? Wordt Meinerswijk het uiterwaardenpark waar iedereen op hoopt? Hoe loopt het af met het filmhuis en dus ook de oude Korenbeurs?

Dat is maar een greep uit de erfgoed-dossiers die Elfrink komend jaar bezig zullen houden. Als hij die tot een goed einde weet te brengen, zou hij zomaar Erfgoedheld van het jaar 2016 kunnen worden. Aan zijn bravoure zal het niet liggen. Maar evengoed kan hij er nog een potje van maken en dan zou hij als Erfgoed-loser van het jaar de geschiedenis in kunnen gaan. Tot die tijd houdt Arnhems Erfgoed hem graag scherp.

Gewone Arnhemmer
Rob Garritsen
Rob Garritsen

Wie wist dat de ingangspartij van de Rijnhal monumentale waarde had? Niemand, totdat een zekere Rob Garritsen aan de bel trok toen een sportwarenhuis het pand overnam en te kennen gaf dat de entreehal weg moest. Garritsen heeft ervoor gezorgd dat er serieuze plannen zijn om het bouwsel te verplaatsen naar Vredenburg. Gaat dat lukken? Dat weet ik niet.

Maar als het lukt, dan maakt Garritsen wat mij betreft kans om de titel Erfgoedheld van 2016 in de wacht te slepen. Eén burger die het initiatief neemt om een gebouw te behouden, dat kunnen we alleen maar toejuichen. En wat als het niet lukt? Dan heeft hij in elk geval het signaal afgegeven dat de gewone Arnhemmer het niet langer pikt dat iedereen maar een beetje aanrommelt met zijn stad.

Ingewikkelde puzzel met Skatekerk
jozefskerk_voorgevel
Redt het markante pand het?

Dankzij Collin Versteegh heeft de Sint-Jozefskerk aan de Rozendaalseweg een bestemming. Het doet nu dienst als skatehal. Het bouwwerk  is lastig in stand te houden, al is het maar vanwege de ingewikkelde juridische constructie rondom het complex bij de Geitenkamp. Is het haalbaar het te behouden?

Waarschijnlijk krijgen we hier in 2016 een antwoord op. De ‘skatekerk’ trekt bekijks van skateliefhebbers uit de hele wereld. Lukt het Versteegh de gemeente, de katholieke kerk en de Arnhemse samenleving te overtuigen? Dan kan hij zijn grote ambities uitvoeren met de Jozefskerk. En dan heeft ook hij een Erfgoedheldenstatus verdiend.

Discussie aanzwengelen
Bob Roelofs
Bob Roelofs

Elke keer als er de laatste jaren gedoe is rond iets markants Arnhems, meldt vroeg of laat een zekere Bob Roelofs zich wel. Nieuw filmhuis? Welnee, het Rembrandt-theater voldoet prima. Nieuw kunstenkluster? Welnee, laat het museum lekker in het oude pand blijven! Elke keer komt hij om de hoek kijken met in de kern dezelfde boodschap: zorg dat eerst het oude wat je hebt in orde is, voordat je met iets nieuws begint!

Of je het met hem eens bent of niet, hij weet altijd de discussie weer aan te zwengelen. Daarmee is hij in 2014 al Arnhemmer van het jaar geworden. Dat neemt niet weg dat hij waarschijnlijk ook in 2016 nog vaak genoeg zijn mond open zal trekken. Wellicht gebeurt dat zelfs met een nieuwe politieke partij. Overigens staat hij zeker niet alleen maar te roepen langs de zijlijn. Hij houdt samen met zijn gezin ook zelf een markant Arnhems pand in stand.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s