Graven naar de eeuwenoude resten van Dullerts spijker

Muur Dullert Spieker
De resten dateren volgens de archeologen uit op zijn vroegst rond 1400.

De vondst van resten uit de Bronstijd in het Spijkerkwartier was volgens archeoloog Martin Schabbink van RAAP een ‘bijvangst’. Het archeologische bureau was afgelopen weken op die plek vooral bezig met de studie naar de resten van het zogeheten Dullert-spieker. Een deel van de funderingen van dit gebouw is nu in kaart gebracht.

Het bouwwerk was een opslagplaats voor graan. ‘Spijker’ of ‘spieker’ is een Oost-Nederlands woord voor graanschuur, afkomstig van het Latijnse woord specarium. In het huidige Spijkerkwartier stonden drie van die gebouwen. Voor wie het nog niet door heeft: zij gaven de naam aan de huidige wijk, die in de negentiende eeuw tot stand kwam. De middeleeuwse gebouwen moesten daarvoor wel wijken.

Weldoener

In de loop van de negentiende eeuw verloren de spijkers hun functie al en werden verbouwd tot woonhuis. In de graanschuur die RAAP heeft bestudeerd, woonde tot aan de jaren 1880 politicus en weldoener Willem Dullert. Na zijn dood verdween het gebouw en er kwam een melkfabriek voor in de plaats. De straat op de plek van Dullerts spijker werd toen wel naar de liberale politicus genoemd.

De fabriek moest halverwege de twintigste eeuw op haar beurt weer wijken voor een wooncomplex. Toen die aantal jaren terug ook weerd werd afgebroken, groeven archeologen al proefsleuven. Zij ontdekten bij die werkzaamheden dat de fundamenten van het spieker er nog lagen.

Graantoren

Een deel van het bouwwerk ligt nog altijd onder de stenen van de Dullertstraat; RAAP kan nu alleen maar graven waar het nieuwe appartementencomplex komt. Aan de overkant van de straat, naast de ingang van Thialf, ligt waarschijnlijk de graantoren. “Daar gaan we over een paar maanden verder met het onderzoek“, vertelt Schabbink.

(Tekst gaat na de afbeelding verder.)
Dullert-Spieker op de huidige Dullertstraat, Arnhem
Het Dullert-Spijker in de negentiende eeuw. Hoe waarheidsgetrouw deze ets is, is niet bekend.

Het recent opgegraven deel van het spijker bestaat voornamelijk uit fundamenten. Af en toe zijn er een aantal stenen van een andere kleur opgemetseld. “Dat zijn resten van de melkfabriek uit de late negentiende eeuw”, legt Schabbink uit. Hoe oud zijn dan de delen van het Hertog-spieker, zoals het gebouw heette vóór Dullert het kocht? Precies kan Schobbink het niet zeggen. “Op zijn vroegst rond 1400, op zijn laatst rond 1600”, schat hij in.

Romantisch

Naast de fundamenten heeft een sloot of een gracht gelopen, zo hebben de archeologen ontdekt. Die moet in verbinding hebben gestaan met de Molenbeek, die hier ooit in de buurt stroomde. Op een afbeelding van het gebouw uit de negentiende eeuw staat inderdaad een soort sloot afgebeeld. Schabbink kent het romantische plaatje wel. “Je weet nooit zeker of die de werkelijkheid weergeeft.”

De archeologen hebben tot afgelopen maandag de tijd gehad om onderzoek te doen. De bouw van Spijkerbroek, zoals het nieuwe appartementencomplex op die plek gaat heten, moet door. “De resten blijven gelukkig wel bewaard”, stelt Schabbink gerust.

4 gedachtes over “Graven naar de eeuwenoude resten van Dullerts spijker

  1. Het Dullertspijker was eigendom van de familie Dullert. Willem Hendrik Dullert heeft er nooit gewoond. Hij is geboren en overleden in de Ketelstraat

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s