Spijkerkwartier al bewoond in Bronstijd

 

Scherf bronstijd
Archeoloog Martin Schabbink toont een scherf uit de Bronstijd.

Bij opgravingen aan de Dullertstraat in het Spijkerkwartier zijn resten van bewoning uit de Bronstijd (ruwweg 3000 tot 800 voor Christus) aangetroffen. Medewerkers van archeologisch adviesbureau RAAP hebben deze sporen gevonden tijdens opgravingen naar het Dullert-spijker, een gebouw dat op deze plek stond. Dit werpt een nieuw licht over de vroege bewoning in en rond Arnhem.

Tot nu toe zijn woonsporen uit die tijd en ouder alleen nog maar bekend in hoger gelegen delen van de stad, zoals bij de Gulden Bodem en Warnsborn. De vondst bij het Dullert-Spijker bewijst dat in de Bronstijd ook al mensen in het huidige Spijkerkwartier woonden. De archeologen hebben onder meer een waterkuil en grondsporen van een houten paal aangetroffen.

Woonhuis

Het Dullert-Spijker (gesloopt in de jaren 1880) was eeuwenlang een opslagplaats voor graan. Was dat ook de functie van het Bronstijd-gebouw op die plaats? Archeoloog Martin Schabbink denkt van niet. “Vanwege de aanwezigheid van die kuil moet het toch dienst hebben gedaan als woonhuis”, vermoedt hij.

Die kuil moeten we volgens Schabbink zien als een waterput, maar dan zonder beschoeiing. Hoe weet hij dat die zo oud is? “We hebben bij de kuil allerlei scherven aardewerk aangetroffen. Daar zijn stukjes steen in verwerkt om het steviger te maken. Dat is een manier van pottenbakken zoals die in de Bronstijd plaatsvond.”

Sloop

Op de site aan de Dullertstraat stond na de sloop van het spijker een melkfabriek. Nog later stond er een laag flatgebouwtje. Dat is enige jaren geleden afgebroken. Op die plek moeten appartementen komen.

Site Dullertstraat
De waterkuil (middenonder) en de sporen van de paal (bij stok middenboven).

3 gedachtes over “Spijkerkwartier al bewoond in Bronstijd

  1. Volgens mij zijn er ook sporen uit die tijd gevonden bij het onderzoek in de wijk Klingelbeek, zo’n 4 jaar geleden. Ook niet bepaald een hoge plek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s