Historische fabrieken passen in modern industrieterrein

LB-gebouw Kleefse Waard
Een voormalige machinefabriek huisvest nu kantoren.

Een industrieterrein is niet de plek waar de meeste mensen aan denken als het gaat om erfgoed. Toch zijn er behoorlijk wat fabrieken met historische waarde. Die zijn onder meer te vinden op de Kleefse Waard. Dat bedrijventerrein kon een opknapbeurt gebruiken en dat heeft het bedrijf Schipper Bosch een aantal jaren terug op zich genomen.

Daarmee heeft deze zogeheten ‘gebiedscurator’ een Gouden Piramide in de wacht gesleept. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft deze jaarlijkse Rijksprijs voor “inspirerend opdrachtgeverschap in de (landschaps)architectuur, stedenbouw, infrastructuur en ruimtelijke ordening” zaterdag uitgereikt. “Met Industriepark Kleefse Waard is een nieuwe standaard gezet voor bedrijventerreinen”, juicht de jury.

Behouden

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Belangrijk voor de jury is dat Schipper Bosch veel oog voor de cultuurhistorische waarde van een deel van de gebouwen. Die zijn dan ook behouden gebleven en het gebied is er op aangepast. Een van die gebouwen is Gebouw LB, een voormalige machinefabriek van de Akzo.

De drie verdiepingen tellende, markante baksteenkolos kwam vanaf de jaren 30 van de grond. Dat betekent zeker niet dat het gebouw niet van deze tijd is. Er zit een modern, duurzaam klimaatsysteem in. Door een ‘tweede schil’ aan de binnenkant te bouwen, ontsnapt de warmte niet. Is dat misschien ook een goed idee voor andere panden?

Restaurant

Het is niet meer in gebruik als machinefabriek. In het pand zijn kantoren gekomen. Op het terrein vestigen zich dan ook andere bedrijven dan de zware industrie die we er van oudsher gewend zijn. Zo is er bijvoorbeeld een restaurant-cateringbedrijf gekomen, met de toepasselijke naam De Waard.

Dankzij dit project krijgt een aantal beeldbepalende bouwwerken aan de noordoever van de Rijn een tweede leven. De gebouwen zijn al enige decennia bepalend voor het stadsbeeld en zullen het blijven. Het is niet de eerste keer dat dit IPKW-project in de prijzen valt. Vorig jaar werd het ook al Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland. Niet slecht voor een ouwetje…

Nieuwe standaard?

Hopelijk heeft de jury gelijk en is dit de nieuwe standaard voor bedrijventerreinen. In dat geval blijven bestaande, markante gebouwen in de toekomst vaker behouden en in gebruik voor moderne industrie en dienstverlening. Ook wie werkt verdient tenslotte een mooie omgeving; saaie industrieterreinen zijn er genoeg.

IPKW
De Kleefse Waard (IPKW) van een afstand.
Foto boven: J.W. Kaldenbach (Gouden Piramide)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s