Wat ik mis aan het oude station

Station Arnhem
De letters gaven me een gevoel van ‘ha, ik ben er’.

Deze week gaan we het in Arnhem flink vieren: het nieuwe station gaat definitief open. Eindelijk komt er een einde aan twee decennia via een bouwput naar de trein moeten. De nieuwe OV-terminal is mooi geworden en ik heb er nog bijna niets negatiefs over gehoord. Het Phoenix-monument blijft behouden en ik zal niets missen van die oude betonbak die het oude station was. Niets? Nou ja, bijna niets.

Achter de sporen, aan de kant van de Amsterdamseweg, waren nog letters met de naam van het station te zien. Indrukwekkende, stevige, witte letters met een wit kader op een zwarte achtergrond. Waarschijnlijk wel een aantal keren opnieuw geschilderd, maar ze deden mij mooi, ouderwets aan.

Helling

De letters waren neergezet op een stevige achterwand. Omdat de sporen van het station eigenlijk in een uitgegraven kuil op een helling liggen, moest deze muur waarschijnlijk voorkomen dat de grond onder de Amsterdamseweg wegzakte. Aan de bakstenen te zien was deze aanmerkelijk ouder dan het station uit de jaren 50. Wellicht was de laatste rest van het oude station uit 1867, dat in 1944 verwoest werd?

Ik weet het niet zeker. Hoe dan ook, de muur met het opschrift verdween een jaar of vijf geleden en is nu vervangen door een hippe, betonnen wand die past bij de rest van het complex. Als ik voor die tijd aankwam in Arnhem, gaven de indrukwekkende letters mij een mooi gevoel van ‘ha, ik ben er’. Het is niet anders. De koepel aan de Sonsbeekzijde staat nu in Presikhaaf, het stationspostkantoor in Klarendal, de muur alleen nog maar in mijn herinnering.

Nota bene: ik heb geprobeerd de maker van bovenstaande foto te achterhalen, maar dat is me niet gelukt. Mocht er iemand zijn die meent het auteursrecht op deze foto te hebben, gelieve contact op te nemen.

 

3 gedachtes over “Wat ik mis aan het oude station

  1. Het heeft lang geduurd, ook door het ontbreken van financiele middelen, dat dit ultramoderne Station en zijn omgeving, klaar is en wordt opgeleverd. Het is een fantastisch gebouw geworden wat de toekomst kan doorstaan. Om nu, de gedachten te laten gaan bij het oude station, vind ik niet gepast. Ondanks dat het lang heeft geduurd en er vele verwensingen naar de bouwput van weleer gemaakt zijn, is er geen vergelijk mogelijk naar het oude station. Stel, dat het station niet vernieuwd zou zijn en we steeds met de neus op de feiten zouden zijn gedrukt, dat er mankementen kwamen en het station uit de tijd zou zijn, dan waren er veel mensen die zouden klagen en hun uitingen niet onder stoelen of banken zouden steken, omdat de gedachten dan opkwamen om het oude station te vernieuwen en aan te passen aan de tijd en toekomst die juist kan zorgen voor gemak inplaats van ongemak en gemor. Met dit station heeft de stad Arnhem een visitekaartje afgegeven waar menig andere stad in Nederland en daarbuiten niet tegen opgewassen is en zijn/haar jalouzie niet kan verdringen maar voor de stad Arnhem gaan applaudisseren. Nu, wat ik wil zeggen, er is niets ,maar dan ook niets, wat mijn gedachten terug laat gaan , behalve van de geschiedenis L’histoire, aan het oude station , ook omdat mijn gedachten naar de toekomst zijn gericht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s