Actie op Facebook moet ingang Rijnhal redden

Ingang Rijnhal
Geen architectonisch hoogstandje, maar veel sentimentele waarde: de ingang van de Rijnhal

Een simpele constructie van staal en glas met een dakje erop. Veel meer is het niet. Ook het bouwjaar wekt weinig indruk: 1968. Laten veel Arnhemmers een traan over de aanstaande verdwijning van het bouwwerkje? Toch wel. Want we hebben het over de entree van de Rijnhal. Een Facebook-actie moet dreigende sloop voorkomen.

Dit gebouw in Arnhem-Zuid is zijn bestemming als evenementenhal kwijtgeraakt. Er komt een grote sportwinkel in en die wil de toegangspoort niet houden. Dit tot verdriet veel Arnhemmers onder wie Rob Garritsen. “Veel mensen missen de Rijnhal als activiteitenhal”, vertelt hij. “En zo veel mensen moesten door deze oude ingang om in de hal te komen.”

Breed scala

De bestemming als mega-sportwinkel is niet geheel vreemd. Ooit was het bedoeld als sportpaleis. Maar al snel werd de Rijnhal een plek voor een zeer breed scala aan activiteiten, van vlooienmarkten tot popconcerten en partijcongressen. Heel veel Arnhemmers hebben ooit wel iets bijzonders beleefd of gezien in het gebouw.

Er zijn dan ook een hoop bewoners en oud-bewoners van deze stad die goede herinneringen aan de hal en de entree hebben. Zo ook Garritsen. “Als klein kind ging ik met mama mee. Eerst door de ingang voordat je de Rijnhal binnen kwam, was al spannend”, denkt hij terug aan vervlogen tijden.

Openluchtmuseum

Dus is hij het initiatief op Facebook begonnen om het toegangsgebouwtje te behouden. Het hoeft niet per se op zijn plek te blijven staan. Dat begrijpt de Arnhemmer in hart en nieren ook wel. Hij heeft al een mooie nieuwe plek voor ogen: het Openluchtmuseum. “In het gebouwtje kunnen foto’s komen van evenementen die daar al die jaren geweest zijn. Mensen zouden ook hun eigen foto’s kunnen plaatsen in de ingang.”

En wil het Openluchtmuseum daar niet aan beginnen, dan zijn er volgens Garritsen alternatieven genoeg. Aan creativiteit om herbestemmingen te bedenken ontbreekt het hem niet. “We kunnen het gebruiken als eethuisje ergens in de stad of als ingang voor het nieuwe filmhuis.”

Politiek

Garritsen benadert de media en de plaatselijke politiek om zijn plan vorm te geven. Lijntjes in de richting van de gemeenteraad heeft hij al uitgezet, vertelt hij. Maandagavond zou het er al ter sprake kunnen komen. “Ook gaan we onder meer TV Gelderland en de Arnhemse Koerier benaderen.”

Wie Rob Garritsen wil steunen, kan kijken op zijn Facebook-groep Arnhem mijn stad.

Lees ook: Ingang Rijnhal naar Vredenburg?

Foto: Rob Garritsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s