Erfgoedprijs kan Arnhem niet ontgaan. Toch?

HMA
Arnhems erfgoedbeleid: erfgoed in een kelder in plaats van in een herenhuis.

In de kranten stond het iets meer dan een week geleden: Arnhem is genomineerd voor de BNG Erfgoedprijs. Dat is een prijs, gesponsord door een bank, voor de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Waarom Arnhem wel en laten we zeggen… Elst niet? De organisatie achter de prijs heeft wel een woordvoerster, maar die zegt niks. “Het moet allemaal een verrassing blijven.”

Kortom, dat Erfgoedplatform voor de Kunsten ’92, zoals die club heet, is betrouwbaarder dan de Commissie-Stiekem. Dat moeten we ze nageven. Maar zo weten we nog niks. Gelukkig zijn mijn concullega’s van Arnhem Direct zo snugger geweest om de gemeente te bellen. Daar zijn ze blijkbaar een stuk loslippiger.

Trots

Om te beginnen gaat Kunsten ’92 niet alle gemeenten na, maar moet je je opgeven. De gemeente alhier is blijkbaar zo trots op zijn erfgoedkunstjes dat ze dat zelf heeft gedaan, begrijp ik van Arnhem Direct. Zo noemen ze de Erfgoed Challenge. Die is gewonnen door een tricking-club, die aan de gang wil in de Koepelgevangenis. Leuk idee, maar dat plan staat nu wel in de ijskast. Daarover binnenkort meer.

In haar aanmeldingsbrief noemt de gemeente verder Stadsblokken-Meinerswijk een mooi voorbeeld hoe Arnhem met haar erfgoed omgaat. “De lokale geschiedenis is hier straks volop beleefbaar. Van Romeins fort aan de Limes tot aan de IJssellinie”, zeggen ze op Arnhem Direct. Leuk, maar daar is nog weinig van terechtgekomen. Sterker nog, er is net een college gevallen over hoe het met het gebied verder moet.

Aardig erfgoedcentrum

Ook het Erfgoedcentrum onder de Rozet noemt de gemeente een mooi voorbeeld van hoe de stad met haar erfgoed omgaat. Tja, dat centrum is inderdaad aardig. Wat ze er niet bij zeggen, is dat dit in de plaats van het Historisch Museum Arnhem is gekomen. Het monument aan de Bovenbeekstraat met zijn prachtige stijlkamer uit de achttiende eeuw staat nu leeg en is niet meer toegankelijk voor het publiek.

Al met al vind ik dat geen vooruitgang: erfgoed verhuist van een herenhuis naar een kelder. Het was weliswaar een enigszins elegante bezuiniging, maar wel een bezuiniging. Gaat Arnhem die prijs dus niet winnen? Ach… De concurrentie bestaat uit Beesel, Haarlemmermeer, Tiel en Heerlen. Die moeten toch te verslaan zijn, zou je denken. Er valt tenslotte 25.000 euro te verdienen; dat zijn vijf Erfgoed Challenges.

Foto: "Arnhem Rijksmonument 8311 Bovenbeekstraat 21" door Havang(nl) - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Een gedachte over “Erfgoedprijs kan Arnhem niet ontgaan. Toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s