Plannen rondom ‘Kaiserstube’ onder Duivelshuis blijven vaag

Duivelshuis
Aan het Duivelshuis in een de loop der eeuwen behoorlijk wat verbouwd.

Gerrie Elfrink kondigde het in maart dit jaar met veel bravoure aan. In de kelder van het historische Duivelshuis zou een soort café moeten komen. De cultuurwethouder heeft dat idee opgedaan in Duitsland, waar in veel steden al eeuwenlang dergelijke Ratskellers aanwezig zijn. Als naam opperde de SP’er ‘Kaiserstube’.

Vooral met dat laatste is burgemeester Herman Kaiser het niet eens. Hij wil niet de geschiedenis ingaan als de man die de kelder naar zichzelf heeft laten noemen. Hoe dan ook: het idee deed dit voorjaar een klein beetje stof opwaaien. Sindsdien heeft niemand er meer iets over gehoord. Is het plan een stille dood gestorven?

Voorbereidingen

Welnee, laat een medewerker van Elfrink mij per mail weten. Veel wil de wethouder er verder nog niet over kwijt. “De voorbereidingen zijn nog gaande”, houdt zijn assistent de spanning er nog in. Andere bronnen die ik spreek halen hun schouders erover op en zeggen dat het een dingetje van de SP-wethouder is. “Die kelder gebruiken we nu nog als opslag. Ik zou niet weten waar die spullen dan heen zouden moeten.”

Op zich is het een prima idee om in die eeuwenoude gewelven een soort horeca-gelegenheid te beginnen. Alles aan het Duivelshuis is in de loop der eeuwen vertimmerd, verbouwd en gerenoveerd. Op enkele details na is nog maar heel weinig echt zestiende-eeuws. De keldergewelven zijn echter nog wel uit de bouwtijd van het huis en zijn dus nog wel oud. Als de geest van krijgsheer Maarten van Rossum nog rondwaart, is het daar.

Exploitant
Gerrie Elfrink
Wanneer we er eentje kunnen drinken met Elfrink, is nog niet bekend.

Hoe Elfrink de exploitatie van de kelder gaat aanpakken, laat zijn medewerker in het midden. De gemeente zou gewoon de eeuwenoude ruimte een horecabestemming kunnen geven en een externe exploitant de boel kunnen laten draaien. Dan kost het de burger geen geld en kunnen we toch snel het glas heffen met de wethouder. Ook wel zo eerlijk tegenover andere caféhouders.

Wanneer gaat dat gebeuren? “Wij kunnen geen uitsluitsel geven over de datum waarop de kelder in gebruik genomen zal worden”, blijft Elfrinks medewerker vaag. Nou ja, gezellige kroegen zijn er genoeg in Arnhem.

Bron afbeelding Duivelshuis: Gelders Archief. Foto Elfrink: Gemeente Arnhem.

Een gedachte over “Plannen rondom ‘Kaiserstube’ onder Duivelshuis blijven vaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s