Postkantoor wacht vergeefs op herbestemming?

postkantoor Jansplein Arnhem
Het oude postkantoor is een meesterwerk van architect Peters.

Een van de mooiste panden van de stad is wel het voormalige postkantoor aan het Sint Jansplein. Van 1888 tot 2009 heeft het zijn oorspronkelijke functie gehad. Daarna stond het leeg, was het een tijd een boekwinkel en kwam het weer leeg te staan. Een jaartje terug dook er een nieuwe gebruiker op: de Bernard Lievegoed University (BLU). Die wilden een soort particuliere hogeschool van het pand maken, meldden regionale media.

Het neogotische pand is een van de meesterwerken van architect Cornelis Peters (1847-1932). Deze bouwde in opdracht van de overheid tientallen postkantoren. Weinig daarvan zijn zo bijzonder als dit bouwwerk aan het Sint Jansplein. Het heeft veel bijzondere details waarvan de aapjes bij de hoge vensters misschien wel de bekendste zijn. Een hele leuke plek voor een onderwijsinstelling, zou je denken.

Ambities

Dat vond de BLU ook. De ambities waren hooggespannen: in 2020 zouden er 800 studenten moeten zitten. Per september 2015 zou het onderwijs er beginnen. Elke voorbijganger kan zien: dit is niet gebeurd. Een brand in Driebergen, 50 kilometer verder naar het westen, gooide roet in het eten. Het oude gebouw van de onderwijsinstelling stond daar, maar ging in februari dit jaar in vlammen op.

aapjes postkantoor arnhem
De aapjes bij de vensters vormen een leuk detail.

Enkele maanden later besloot het instituut er dan ook maar helemaal mee te stoppen en op te gaan in de Vrije Hogeschool in Utrecht. Dus blijft het postkantoor weer leegstaan. Jammer. Misschien moeten er dan maar appartementen in komen of zo. De vorige gebruiker heeft het in elk geval keurig laten opknappen, dus je kunt er makkelijk wat mee doen. Misschien toch maar weer een boekwinkel? Of een andere onderwijsinstelling?

Een gedachte over “Postkantoor wacht vergeefs op herbestemming?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s