Focus? Maak eerst die Eusebius eens af!

Eusebiuskerk Arnhem UIT de steigers.
“Ik ben zeventig jaar en ik heb die kerk vijf jaar UIT de steigers gezien”, vertelt een oudere Arnhemse.

Begrijpt u het nog? In april 2013 barstte een luid gejuich los in Arnhem. De restauratie van de Eusebiuskerk zou in plaats van 80 miljoen euro ineens nog maar 27 miljoen euro kosten. Nou, van dat verschil kun je twee filmhuizen bouwen op het plein voor de kerk! Maar nu kopt De Gelderlander ineens dat het geld voor de opknapbeurt op is.

Het kostenplaatje was inmiddels weer opgelopen naar 32 miljoen euro en daarvan is 12 miljoen gedekt. De Vrienden van Eusebius moeten ergens even 20 miljoentjes opsnorren. Dat hadden ze ook kunnen bedenken vóór ze aan de klus begonnen. Het ministerie geeft niet thuis en Arnhem zit met een halve restauratie. En met een stadssymbool dat misschien nog wel langer in de steigers blijft dan de wereldberoemde Sagrada Familia in Barcelona.

Geteisterde stad

Een belangrijk symbool voor Arnhem is de Eusebiuskerk zeker. Fier torent de uit 1964 daterende spits van architect Theo Verlaan boven de andere gebouwen uit de jaren 60 uit. Dat symboliseert de wederopbouw van de in de Tweede Wereldoorlog geteisterde stad.

De rest van het laat-gotische, zestiende-eeuwse bouwwerk werd in oude luister hersteld. Bouwdrift overwon de destructie van de oorlog. Hoewel? “Ik ben zeventig jaar en volgens mij heb ik denk ik de kerk vijf jaar uit de steigers gezien”, hoorde ik een Arnhemse laatst zeggen.

Prioriteiten

Dat de kerk behoud verdient, staat voor mij buiten kijf. Maar waar halen we dan de centen vandaan om het in stand te houden? Eigenlijk is dat gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Zo zijn er mooie plannen om een modern filmhuis pal tegenover diezelfde kerk te zetten.

Leuk, want zo komt het historische stratenpatroon van die buurt weer een beetje terug. Maar wat heb je daaraan als de echte historie er tegenover staat te verpieteren? Misschien is een groter filmhuis inderdaad wel een verrijking voor de stad. Maar die krijgen we toch ook al in het oude Rembrandt-theater? Met andere woorden: maak eerst het ene project af voordat je weer aan iets anders begint! Focus eens echt.

Uitstraling

Misschien is het wel zo verstandig om eerst de ene bouwput te dichten voordat we weer een nieuwe open gooien. Het station is nog niet eens klaar en de Arnhemmer is al die steigers overal ook wel zat. Bovendien is het slecht voor de uitstraling van de stad.

Want wat moet de bezoeker straks denken als er een gloednieuw filmhuis staat tegenover een groot, vervallen kerkgebouw? Ik zou denken: welke malloot heeft dít nu weer bedacht?

Foto: "05-03 Eusebiuskerk" door Theo uit nl. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

2 gedachtes over “Focus? Maak eerst die Eusebius eens af!

  1. Ja ik dacht dit zou wel om de hoek komen.

    Maargoed, het hele Eusebiusverhaal is natuurlijk een wedstrijd kat uit de boom kijken. M.a.w. wanneer komt het Rijk over de brug en dan met hoeveel. Het is een bekend Rijksmonument en als er één gouden regel is in de politiek is het wel dat iedereen wat mee betaalt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s